Деси Николова и Борислава Венкова – ангелогласни и с песни в сърцата

0

Те са млади, красиви и изключително талантливи. Когато ги срещнеш на улицата по никакъв начин не се различават от съвременните млади хора. Но няма как да убегне от погледа ти една особена искрица в очите им.

Искрица, която неустоимо се разгаря, щом заговориш с Деси и Боряна за фолклор и за българските традиции.

Но подхванеш ли разговор за техните лични постижения, срамежливо се затварят в себе си. И определено се притесняват да говорят. Оживлението се разпалва отново, когато споделят за последното си телевизионно участие.

Десислава и Борислава - с песни в сърцето

Впечатлени от радушното посрещане и отзивчивостта на творческия екип, който стои зад предаването „Ася в страната на талантите“ по ПОТВ „Тракия“, споделят впечатленията си с неподправена искреност. Разказват с любов за вниманието, което са получили с участието си, за топлината и уюта, които са усетили там.

Десислава и Борислава - с песни в сърцетоДеси Николова е от китното селце Радуил, общ. Самоков. Завършва средното си образование в СОУ “ Г. Брегов “ гр. Пазарджик, с профил музика – народно пеене. В момента завършва висшето си образование в ЮЗУ в Благоевград. Особена роля за нейното певческо израстване имат родителите й. Както и преподавателката й по народно пеене Мария Пепелянкова, която я изгражда не само като самостоятелна певица, а я сплотява в дует със съученичката й Спаска Василева.

Като дует двете момичета записват първите си песни. Участват в различни фолклорни фестивали. Печелят награди, но търпят и първите си загуби. Точно тези загуби, са основният мотив, който ги стимулира да продължават да се развиват в посоката, която са избрали за свое поприще. Още в ученическите години заснемат първият си видеоклип. След завършване на средното си образование, всяка поема по своя път, но не губят връзката между себе си. По участия, концертна и фестивална дейност, освен самостоятелно, винаги се изявяват и като дует.

Деси подготвя първият си самостоятелен албум, изграден изцяло върху основата на пиринските песни. В него освен популярни песни, ще влязат и позабравени пирински напеви, както и една авторска песен „Трите враня коня“ по текст на Веселка Василева, музика и аранжимент на Димитър Динев. Повечето инструментали в песните й са изпълнени от виртуозния Тони Стевановски от Македония.

Десислава и Борислава - с песни в сърцетоТам, където Струма се лее, а вятър нашепващо в клоните пее, е родена Борислава Венкова. Тя е от село Тополница, общ. Петрич. Учила е в НУФИ – с. Широка Лъка, а в момента е в 12 клас в Хуманитарната гимназия в гр. Благоевград. Стартира певческата си кариера с фолклорна формация „Хераклея“. В момента се развива като самостоятелен изпълнител. Родителите й я подкрепят безрезервно. Но най-значима роля за професионалното й израстване има преподавателката Милана Влахова.

Борислава Венкова е участвала с ФФ „Хераклея“ в националните конкурси „Музите“ в гр. Созопол ,“Орфеево изворче“ в Стара Загора, в различни международни фестивали в Италия, Чехия и Унгария. Има и самостоятелни участия, различни постижения и награди. През 2016 г. участва във фолклорния фестивал „Малешево пее и танцува“, където е избрана за рекламно лице на събитието. В момента записва първите си самостоятелни пирински хороводни китки, които са по аранжимент на Валери Димчев.

текст: Евгения Пушникова
снимки: Вяра Антонова

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg