Дами канят на Берлинале 2015

0

Берлинале 2015Едно от големите събития за филмовата индустрия в Европа, започва през следващата седмица. Това е 65-то издание на Международния филмов фестивал в Берлин. И една от новините свързани с него е, че главната роля по време на фестивала ще бъде за жените. Причината е, че тази година на Берлинале, ще бъдат представени  голям брой филми, в които главните героини или режисьорите са жени.

Програмата на фестивала предвижда да бъдат показани общо 441 филма. В самата конкурсна програма ще участват общо 19 филма, като три от тях са режисирани от жени. Фестивалът Берлинале ще започне с премиера на филма „Никой не иска нощта“- една съвместна продукция на Испания, Франция и България с режисьор Изабел Койшет.

Берлинале 2015

Берлинале 2015 ще бъде открит от филма „Никой не иска нощта“ с Жулиет Бинош

Филмът разказва историята на две жени, които в началото на миналия век се борят да оцелеят в един от най-суровите райони на Земята – Гренландия. В главните роли са Жулиет Бинош, Ринко Кикучи и Гейбриъл Бърн.

Една от идеите на силното женско присъствие, което е заложено в програмата на тазгодишното „Берлинале“, е да насочи към промяната на киноиндустрията в световен мащаб. Знае се, че от години в нея доминират мъжете, а напоследък навлизат все повече жени.

Берлинале 2015

Полската режисьорка Малгоржата Шумовска отново ще провокира, този път с филм за проститутки – „Тяло

И тази година в конкурстната програма, кинолюбителите ще могат да видят филм на полската режисьорка Малгоржата Шумовска. Тя ще представи новата си лента „Тяло“, за живота на млади проститутки.

На Берлинале 2013, режисьорката получи много добри оценки за своя филм „В името на“, който също бе на сексуална тематика. В него се разказваше за свещеник-хомосексуалист, който се бори със своята сексуалност.

В конкурсната програма за тази година е включен и дебютният филм на италианската режисьорка Лаура Биспури „Заклета девственица“.

Филмът проследява историята на момиче, което решава да избегне съдбата, която го чака – да бъде жена и прислужница в откъснат планински район на Албания, и се превръща в мъж.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg