Преди първия си полет Лара Златарева знаела, че пилотът на самолет е… надуваема кукла

0

Лара Златарева = кака Лара от „Милион и едно желания“

Имайки предвид непреходната ми младост, моят първи полет беше малко след изобретяването на самолета…

Лара ЗлатареваНе бях в много напреднала възраст. Това беше лятото преди 3 клас, когато в един от изключително горещите дни, които по традиция прекарвах при любимата ми баба в Пловдив, тя явно прегряла – както от жегата, така и от скучаещата си 9-годишна внучка Лара, взе решението да заминем за седмица в Санкт Петербург (в онези години беше Ленинград).

Родителите ми си бяха в София, но май лесно прегърнаха идеята да отложа прибирането си с още една седмица и тръгнахме. Организирахме се бързо – до тази дестинация в първата половина на 80-те се пътуваше безпроблемно – и скоро бяхме на летището в София заедно с братовчедка ми Илияна и нейната баба.

Голям купон!

Всъщност историята започва тук.

На пръв поглед в самолета имаме две баби и две внучки, но реалността е друга – двете баби всъщност са малко над 55-годишни, готови за забавление жени, а задръстените сме ние – влизащи за пръв път в самолета, леко „глътнали бастуна” момичета.

Забравих да добавя, че в същото лято голям хит в киносалоните беше комедията „Има ли пилот в самолета”… Да продължавам ли???

Лара Златарева

Не съм сигурна дали само имах усещането, че ще се напишкам от страх, или… не беше само усещане… Спомням си няколко неща при излитането – болката в пръстите, които се бяха впили в седалката, нервният ни смях – смесица от истерия и ужас и сарказтичните подмятания на любимата ми баба, по повод действащия тогава тоталитарен строй и избраната дестинация, че „ако емигрираме в Съветския съюз няма да ни приберат в затвора, а в лудницата”… Лара ЗлатареваНе разбирах нито какво означава тази смешка, нито защо изобщо се смеят.

Но, за да не рева от страх и аз се смеех. Мислех си: Шантави жени – не са ли гледали филма, не знаят ли как надуваема кукла управлява самолета и какво ни чака???…

За щастие полетът беше достатъчно дълъг, за да свикна и да се успокоя.

Помня, че стюардесите бяха красиви, храната – в пластмасови кутии, а чашите вино в ръцете на нашите баби – достатъчно, за да подържат постоянния смях и вицовете, иронизиращи „братската дружба със СССР”.

Следващите полети колкото и по-интересни да са били, не представляват нищо пред този първи полет с жената, от която може би съм наследила умението да се смея… дори на самата себе си.

Още любопитни самолетни преживявания на други обичани и популярни българи, може да прочетете в рубриката ни ПЪРВИ ПОЛЕТ.

Евтини самолетни билети ще откриете в промоционалните предложения на Check.bg ®

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg