АРТизанин – в името на безкрайността

0

Двама партизани с шмайзери охраняват подозрително входа на сграда в сърцето на София. Погледите на полусънените следобедни минувачи питат безмълвно: „Какво се случва?“ Часът е 17.50, неделя, 8 октомври. Достъпът е само с парола… Каква ли беше? Ровя в месинджъра… а, да! „Аз съм АРТизанин!“ Единият от младежите се усмихва, мести дулото от въртящата се врата, нетипична за съвремието му, и ме насочва към яташката квартира.

АРТизанин

След ескалатора в дясно тихо и полека се събираха хора – озарени съзаклятници, още непосветени в това, което ги очаква.

АРТизанин

Декорът на явката впечатлява с модерен аскетизъм – гола зала без шпакловка, с висящи кабели и вентилационни тръби, две дървени стълби с накацали пити кашкавал, дамаджани червено вино и самуни хляб, салфетки в цветовете на националния трикольор и изворна вода. Идилия за всеки АРТизанин, но… какво ли ще се случи?

 

8 минути след 18.00 ч. невидимата завеса пада, за да ни разкрие

едно дългоочаквано място в родната медийна среда, отредено за българската култура и изкуство в най-чист вид – списание АРТизанин*.

Стратегът на новия проект Игор Марковски е дал доверието си на петима отговорни „виновници“, за да го има АРТизанин: Мария Василева – визуални изкуства, Асен Аврамов – музика, Петя Александрова – кино, Кева Апостолова – театър и Светлозар Желев – литература. Дизайнът на списанието е дело на Ани Българанова.

Първият брой на АРТизанин е с чисто бял – символ на надеждата за родните култура и изкуства. Всеки следващ брой ще има уникална корица, но ще продължи да бъде скрит в непрозрачен плик, за да е пълна изненадата за читателите. Няма да срещнете списанието по будки и бензностанции, може да го откриете единствено в по-добрите книжарници или да си го набавяте с абонамент от Доби прес, с каталожен номер 1888. Всъщност

всичко в списанието АРТизанин е отдадено на осмицата – символът на безкрайността –

представянето бе на 8 октомври, 8 минути след 18.00 ч., цената е 8 лв, 88 броя бяха раздадени на ятаците по време на представянето, а тиражът за всеки месечник ще бъде в 888 екземпляра.

АРТизанин

Излизането на първия брой на сп. АРТизанин съвпада със 100-годишнината от Великата октомврийска социалистическа революция. Материалите в първото издание държат сметка за миналото, отбелязват последствията, занимават се с паметта, изследват травмите и невъзможността да се справим с тях.

АРТизанин

В първия брой ще откриете още интервюта, статии, студия за Любомир Пипков, Симеон Пиронков, Илия Троянов, Виктор Божинов, Александър Алексиев и много други. Ще се насладите и на непубликуваната досега пиеса на Кева Апостолова „Пергамон“. Ще научите кой е „картографът на изкуствата“, както и водещите заглавия на книги и филми в навечерието на CineLibri 2017, чийто медиен партньор е delo.bg.

АРТизанин – новата библия на българската култура и изкуство. Изкуството, което за големия творец Симеон Пиронков е „единствената връзка между Бога и човека, сънят на едно цвете“.

*- артизан (от френски – майстор занаятчия в изкуството).

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg