Топ диетологът Сузи Бъръл: Гответе със зехтин, яжте 1-2 пресни плода и яйца дневно

0

Топ диетологът на Австралия Сузи Бъръл дава безценни съвети как да се храним, за да са в норма нивата на холестерола и теглото ни. Тя даде отговори на най-често задавани от хората въпроси по отношение на здравословните диети в своя блог.

Препоръката ѝ е дневно в менюто ни да има до две яйца, за да избегнем проблеми с нивата на холестерола и наднорменото тегло.

хапвайте по едно яйце дневноЕто какво се случва с тялото ни, ако ядем поне едно яйце всеки ден

 

По думите на Бъръл, не е задължително да се отказваме от тестото, но да не е повече от филийка-две на ден от пълнозърнест или хляб с квас. Само в тези случаи калорийният прием ще остане в нормални граници.

диетаСузи Бъръл съветва на ден е добре да си позволяваме един или два пресни плода, но в никакъв случай да не са сушени или под формата на сок.

Зехтинът е една от най-трайните мазнини за готвене, което оборва популярното твърдение, че не може да готвите с масло от маслини. Не използвайте за приготвяне на храна кокосово масло“ –

твърди хранителният експерт.

Междувременно ново проучване разкри, че прекаленият прием на захар уврежда черния дробове дори при здрави хора. Заключението е на учени от Великобритания, поместено в Clinical Science.

„Консумацията на големи количества захар може да повлияе върху метаболизма на мазнини по такъв начин, че да увеличи риска от сърдечносъдови болести“ –

категоричен е ръководителят на екипа, приел изследването Брус Грифин от университета на Съри в Гилфорд, Англия.

сърдечно-съдовите заболяванияКой плати, за да се скрие истинската причина за сърдечносъдовите заболявания

Изследването е било проведено с 25-ма мъже доброволци на средна възраст. У 11 от тях съдържанието на мазнини в черния дроб било високо, а при 14 – ниско.

Натрупването на мазнини в черния дроб е смятано за нездравословно, а високите им нива са свързани с т.нар. неалкохолен мастен черен дроб. Мъжете трябвало да следват един от два хранителни режима, като три месеца приемат всеки ден различно количество захар – първата група 650 калории, а втората не повече от 140 калории.

сърдечно-съдовите заболявания

При индивидите с неалкохолен мастен черен дроб, които приемали големи количества захар, били отчетени промени в метаболизма на мазнините, свързани с увеличен риск от сърдечни болести, инфаркти и инсулти. Сходни промени обаче били открити и у здрави хора, които имали ниски нива на мазнините в черните си дробове в началото на изследването.

Сред тези участници били регистрирани високи нива на мазнините в черния дроб след преминаването им към хранителен режим, включващ голяма консумация на захар, и промени в метаболизма на мазнините. Промените били сходни с наблюдаваните у засегнатите от неалкохолен мастен черен дроб.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg