Тези шест храни предпазват от инфаркт

0

Сьомга, кайсии, банани, спанак, авокадо и сладки картофи са храните, които могат да помогнат за предпазване от инфаркт. Това показват данните от изследване на учени от университета на Алабама.

Шестте храни са перфектен източник на калий, ползите от който за добро здраве на сърцето са изяснени от авторите на настоящото проучване.

косата предсказва инфарктКосата предупреждава за инфаркт месеци по-рано

 

С цел да установят дали богатите на калий храни осигуряват защита срещу сърдечносъдови болести, специалистите са направили експерименти с мишки. На гризачите били давали различни количества калий. Направен бил и анализ на отлагането на мазнини в артериите им.

Изследователите са открили, че при мишките, на които са давани най-ниски количества калий, се наблюдават повече мастни отлагания в артериите – състояние, известно като съдова калцификация. Същевременно при гризачите, получавали най-големи количества калий, била отчетена по-слаба съдова калцификация.

„Резултатите от изследването ни разкриват ползата от адекватни количества калий за предпазване от съдова калцификация, както и неблагоприятния ефект от недостиг на елемента. Ако откритието с потенциал да бъде приложено при хора бъде потвърдено, на индивидите с повишен риск от сърдечносъдови болести може да се предписва калий с превантивна цел“ –

казва съавторът на изследването Пол Сандърс.

сок от цвекло, инфарктСокът от цвекло увеличава продължителността на живота след прекаран инфаркт

Препоръчителната дневна доза калий е 3500 мг.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg