Ал Пачино – театърът е любовта му, киното – известността

0

На 25 април 1940 г. в Ню Йорк, в семейството на Салваторе и Роза Пачино се ражда син – Алфредо Джеймс. Той е първото и последно дете на италианците. Бабата и дядото по майчина линия са емигранти от Сицилия, селцето се казва Корлеоне, прочуло се най-вече с филма “Кръстникът” на Франсис Форд Копола.

al pacino, ал пачиноСалваторе напуска семейството, когато наричания за по-кратко Ал е 2-годишен. В тристаен апартамент в Южен Бронкс, където живеят много националности и всички силно искат да се американизират, е домашното заточение на Алфредо, който до 7-та си година не е пускан от баба си на улицата и единственото му развлечение е театърът. Малкият Ал го обожава. Но майка му Роза е категорична:

“Театърът е за богатите, а ти трябва да си намериш нормална работа, за да храниш семейството.”

Тя умира, когато бъдещата голяма звезда е на 22 години и една от най-големите му трагедии в живота е, че така и не е успял да прости “предателството” й.

Първата му театрална постановка е в “Hello Out There”, първата награда на театралната гилдия за най-добър актьор печели за участието си в пиесата “The Indian Wants the Bronx”. Признат е като най-добрият актьор за сезона 1967-68 г. След това Бродуей полудява по него, през 1969 г. драматичните критици го обявяват за най-многообещаващия млад актьор.

al pacino, ал пачиноДебютът в киното прави същата година, а първата главна роля в “Panis in Needle Park” през 1971 г. така впечатлява Копола, че режисьорът е единственият, който държи ролята на най-младия Корлеоне в „Кръстника“ да изпълнява вече 32-годишният Пачино.

Майкъл осигурява на Ал първата номинация за “Оскар” за поддържаща роля, хонорарът му е 35 000 долара (днес той получава над 20 милиона на филм), а ролята си на младия Корлеоне определя като най-трудната. От този момент присъствието му сред звездите е осигурено.

Почти пет десетилетия и 49 филма е равносметката за един от последните представители на “Актърс студио”, където след 1966 г. Лий Страсбърг и Елия Казан създават новата легенда и кумир в световното кино. И все пак Пачино показва предпочитанието си:

„Театърът е като на ходиш на живо по опасна греда, а в киното тя е сложена на земята.“

Грозноват и непредставителен e първото определение някога за нисичкия италианец. И сега е трудно да се каже, че е станал по-красив. Има вид на човек, който винаги може да видите да се мотае около някоя закусвалня. И дори днес, вече като голяма звезда, сякаш виждате обикновения човек, предпочиташ черния цвят за дрехите си.

„Може би така ще се скрия в тълпата“,

признава Пачино.

al pacino, ал пачино

При получаването на роля той влиза в нея, умира в нея. Това е методиката на Станиславски и с Робърт де Ниро двамата са най-известните й последователи. И въпреки всичко гласът, погледът, отсечените движения на Пачино не могат да бъдат сбъркани. Но той не е само Серпико, Тони Монтана, Джон Милтън, Майкъл Корлеоне. Той е лихварят Шейлок в екранизацията по Шекспир “Венецианския търговец”, той е цар Ирод в “Саломе” (версията е написана и режисирана от самия него), с който подлудява зрителите в нюйоркските и лосанжелистките театри, фиксира билети от по 150 и нагоре долара, които изчезват моментално.

al pacino, ал пачиноПо време на снимките на “Усещане за жена” пуши по 40 цигари дневно, спи едва по 4 часа на денонощие, кафето го пие с литри. Тогава колегите му лепват прякора “Ал Капучино”.

В неговата дълга филмова кариера има 3-годишна пауза в средата на 80-те години, но се завръща победоносно с “Море от любов” (1989 г.). Той отказва и няколко роли и мястото му е заето от Ричард Гиър, Том Круз, Дъстин Хофман. Любовта му към чашката пък до го настанява сред анонимните алкохолици. Лечението е трудно.

„При тази слава и внимание, аз започнах да мисля, че много неща в моя живот са неподвластни и единствения начин за съпротивление беше алкохолът“,

признава Ал Пачино. Близките му смятат, че като актьор е велик, но като човек е с тежък характер.

al pacino, ал пачино

Ал Пачино има един “Оскар” за ролята на слепия ветеран Франк Слейд във филма на Мартин Брест “Усещане за жена” – 1992 г. и над осем номинации. Наградата на БАФТА (1974 г. най-добър актьор – „Кръстникът 2“; 1975 г. „Кучешки следобед“), „Еми“ (2003 г. най-добър актьор в минисериал или филм – „Angels in America“), „Златен глобус“ (2004 г. най-добър актьор в минисериал или телевизионен филм – „Angels in America“, 2001 г. Награда за цялостно творчество „Сесил ДеМил“, 1993 г. най-добър драматичен актьор – „Усещане за жена“, 1973 г. най-добър драматичен актьор – „Серпико“, Карлови Вари (1979 г. – „Кристален глобус“ за най-добър актьор – „…And Justice For All.“), „Златен лъв“ (1994 г. за цялостно творчество).

През 2003 г. след анкета на 25 000 зрителите на британския телевизионен канал Ченъл 4 и в съревнованието със 100 световно известни кинозвезди

Ал Пачино е обявен за най-великия актьор на всички времена,

изпреварвайки Робърт де Ниро, Том Ханкс, Кевин Спейси, Харисън Форд, Джак Никълсън и т.н. Марлон Брандо също го определя не само като най-добрия в Америка, но и в света. И единствено само Пачино може да си позволи да не се съгласи с великия актьор.

Алек Болдуин пък написа материал за него, но и дори на 65 страници не можа да разбули загадъчността на 160-сантиметровия италианец, израсъл в Южен Бронкс.

al pacino, ал пачино

Ал Пачино винаги е бил много пестелив в коментарите си за личния живот.

При него, както при много актьори, връзките му са повечето с колежки – Джил Клейбърг, Марти Келър, Даян Кийтън, Кетлин Куинлан, Дебра Уингър, Пенелопе Ан Милър, Тюздей Уайлд. И никога не завършват с брак. Дори и когато на 49 г. стана за първи път баща. Преподавателката по актьорство Джан Терънт ражда дъщеря им Джули Мари. Пачино признава бащинството след ДНК експертиза. Този път великият актьор следва и когато през 2001 г. Бевърли Д’Анджело му ражда близнаците Антъни и Оливия. Клюката говори, че точно по това време Ким Бейсинджър участвала в снимките на на People І Know и двамата с Ал били забелязани на интимна вечеря в един от лондонските ресторанти. Научила това, Бевърли побеснява и забранява той да вижда децата. Съдът връща спокойствието в звездната двойка, която почти 6 години обитава скромен нюйорски апартамент. Двамата се разделят и актьорът остава сам.

Разбира се не завинаги. 80-годишният Пачино е с 41-годишното си гадже – аржентинската актриса Лусила Сола. Двамата са заедно от 2011 г., но на няколко пъти се разделят.

„Ирландецът“ е една от последните ленти, която събра трима велики – режисьорът Мартин Скорсезе, Робърт Де Ниро и Ал Пачино.

al pacino, ал пачино

Режисьорът и Де Ниро работиха за девети път заедно, но Скорсезе и Пачино се събраха за първи път на снимачната площадка.

Актьорството е въздухът за Ал Пачино. И никой вече не дръзва да му го отнеме!

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg