23-годишният Кристиян Илиев от Пирдоп и групата му оглавиха „Billboard“

0

България може да се похвали с пробив в най-престижната музикална класация в света – Billboard. Инди поп триото The Racing Pumpkins, чийто фронтмен е Кристиян Илиев, оглави за седмица чарта за независими албуми и нови артисти с дебютния си албум Nothing to Write Home About.

Кристиян е роден през 1995 г. в България, но на 3-месечна възраст заедно със семейството си емигрира в САЩ, след като баща му Пламен Илиев печели зелена карта. Родът на талантливия Крис е от китното подбалканско градче Пирдоп. Музиката е генетично заложена в него – баща му е свирил в ученическа група, а дядо му е пял в местния мъжки хор.

Кристиян Илиев

През лятото на 2018 г. успешният млад мъж идва едва за трети път в родината си. Повод са няколко концерта в София и Варна, на които той представя своите композиции. Групата съществува от шест години, а основният двигател е именно българинът.

Кристиян Илиев

„През 2012 г. реших да сформирам моя група, защото исках да свиря на живо истински рок. Първите записи направихме в 2013 г. и издадох EP с три мои песни. Година по-късно бяхме поканени на най-големия рок фестивал в света – Summerfest, в Милуоки. През пролетта на 2017 г. издадохме албума Nothing to Write Home About, който достигна №1 в класацията на „Билборд“ за независими албуми и нови артисти. Миналата година The Racing Pulses бяхме поканени отново на 50-я юбилеен Summerfest с изпълнители като Bob Dylan, Red Hot Chili Peppers, Sheryl Crow, Tom Petty, Moody Blues, Peter Frampton, Toto и много други“ –

споделя Крис и не крие, че е вдъхновен за инди рока от формации като Аrctic Monkeys, Led Zeppelin, The Strokes и вокалиста на The Smiths Johnny Marr.

Кристиян ИлиевПродуцент на успешната формация е бащата на Крис – Петър (на снимката). Именно той е осигурил всички музикални инструменти, озвучителна и звукозаписна техника на сина си и на другите две момчета от триото – с барабаниста Марк Нюби и бас китариста Крисчън Уест.

Текстовете на Крис Илиев чакат всеки момент да бъдат издадени в стихосбирка. Той пише стихове още от ученик и дори е награждаван неколкократно в местни конкурси.

„Мечтата на мен и момчетата е да представяме нашата музика навсякъде по света. Харесва ми да композирам песни, които да радват и докосват. Обикаляме непрекъснато по турнета, а и вторият ни албум е почти готов и съвсем скоро ни предстои да го издадем“ – 

издава в аванс фронтменът на The Racing Pulses за читателите на delo.bg.

Едва на 22 години Кристиян Илиев е станал член на Американската асоциация на композиторите и текстописците, което е несравнима чест не само за толкова млад талант, но и за артист с чужда националност.

Кристиян Илиев

Преди да се захване с музика Кристиян е завършил престижния University of Wisconsin, Madison, чиито възпитаници са и деветима нобелови лауреати. Специалността, с която се е дипломирал е политически науки, сертифициран е и като историк на Европа, Източна Азия и Русия.

Кристиян Илиев

Успехите на семейство Илеви, което от четвърт век живее в град Расин, не приключват само с Кристиян. Неговата сестра е дипломиран юрист от университета „Джордж Вашингтон“. В последната година от мандата на Барак Обама е била на стаж в Белия дом. Интересите на Грета Илиева (на снимката) преди кариерата ѝ на адвокат също са били в областта на музиката и танците.

Грета Илиева

Патриархът на фамилията, както наричат с респект Петър, е дипломиран филолог от ПУ „П. Хилендарски“ в Пловдив, но в САЩ е вещ в областта на недвижимите имоти.

Майката на Крис и Грета – Надежда, е дипломиран бакалавър в специалността психиатрична медицинска сестра и в момента работи във военна болница в Милуоки. Там помага на мъже, претърпели ужаса на военните конфликти във Виетнам, Ирак, Афганистан.

Мечтата на задружното семейство Илиеви е всяка година да имат възможността да се връщат в България и да прекарват ваканциите си в голямата им къща в Пирдоп. На въпроса дали обмислят завръщане в родината си, Петър Илиев казва:

 „Планове не правим, засега желанието ни е да се връщаме всяка година. Обичаме България!“

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg