Петък, 13-и: самолетна катастрофа, корабокрушение и очакван астероид

0

Твърди се, че петък, 13-и е една от най-фаталните дати. Определено има нещо вярно в това твърдение. Като се замислите колко много бедствия и катастрофи са се случили на тази дата, може и да започнете да вярвате в суеверия. Вижте какво се е случило в историята на дата 13, която съвпадала с петък.

Корабокрушението на италианския круизен кораб Коста Конкордия се е случило в петък, 13 Януари 2012 г. в Средиземно море.

Costa Concordia

Приема се, че това е най-големият пътнически кораб претърпял произшествие в историята на пътническото корабоплаване в модерните времена. В резултат на аварията 32-ма души загинали.

Катастрофа над АндитеЗа една самолетна катастрофа от началото на 70-е години на миналия век се е говорило много. Самолет с пътуващи ръгбисти се е разбил във високите части на Андите на петък, 13-и октомври 1972 година. От всичките 45 души на борда, 12 не оцелели при катастрофата, други петима починали първата вечер или на следващия ден от тежките наранявания. На мястото на катастрофата не е имало нито растения, нито животни. В тази безизходна ситуация, група от пътници е направила колективно решение, че за да оцелеят, се налага да ядат месото на мъртвите си другари.

На петък, 13-ии ноември 1970, огромна опустошителна буря убила около 300 хиляди души в Читагонг, Бангладеш.

Bangladesh

Ураганът Чарли причинил огромни разрушения в Южна Флорида в петък, 13 август 2004 г. Много хора изгубили живота си.

Ураганът Чарли, Флорида

Астрономите очакват астероид „99942 Апофис“ да премине застрашително много близо до Земята, на петък, 13 април 2029 година.

Asteroid Apophis

На 13 септември 1940 година, петък, пет германски бомби паднали в Бъкингамския дворец.

Buckingham

На 13 октомври 1989 година американската фондова борса Дау Джоунс преживяла втория най-голям спад в историята.

Dow Jones

Европа беше преживя една от най-големите терористични атаки в съвременната си история. Вечерта на петък, 13-ти през ноември 2015-та Париж стана арена на поредица от експлозии, стрелби и на заложническа криза. 130 бяха жертвите, а стотици ранените…

Париж, експлозии, взрив, атентат, стрелба, Франция

Вярването, че датата петък 13-ти е най-депресивният ден на годината, както и че носи лош късмет, са просто суеверия, които нямат никаква научна обосновка. Съществуват много суеверия: черна котка, която ти пресича пътя, да не минаваш под стълба, да не разсипеш сол и т.н.

Е, как тогава могат да се обяснят феномени на злополуки, които се случват в този ден? Може би важна роля играят тук различни биометрологични фактори. Дори Хипократ казва, че за научните изследвания трябва да се започне от метеорологията и от това какви са условията. В края на краищата дори ние виждаме, че по различно време на годината се чувстваме различно, например по някаква причина повечето самоубийства се случват през май, че под въздействие на пълнолунието, усещаме някакво въздействие или пък отбелязваме върху организма си влиянието на атмосферното налягане.

Успешен петък, 13-и!

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg