Създадоха тройно антивирусно лекарство за превенция и лечение на заразяване с ХИВ

0

Троен антивирусен медикамент, който ще предпазва и лекува заразяване с ХИВ, бе представен от екип учени от фармацевтична компания „Sanofi““, Франция и Националния здравен институт на САЩ.

ХИВТерапията с това лекарство върху лабораторни бозайници примати им е осигурило защита срещу щамове на ХИВ и маймунския вирус на СПИН.

Медикаментът е показал по-добра защита от всички антитела, тествани досега. Лекарството е неутрализирало 99% от над 200 различни щама на ХИВ-1.

Новият препарат е бил тестван в лабораторна среда и върху човешки клетки, а данните от експеримента са поместени в сп. „Science“ и цитирани от Reuters.

ХИВ„Тройният антивирусен медикамент, за разлика от естествените антитела, атакува в една молекула няколко заразни мишени. Този метод може да подобри защитата срещу ХИВ. Той поставя и стабилна основа за внедряването на нови терапии срещу заразни, автоимунни болести и рак. Ефикасността си срещу рак и ХИВ бе наблюдавана и при комбинирането на терапии“ –

поясни д-р Гари Нейбъл от „Sanofi“.

С помощта на генното инженерство са създадени тези антитела, за да бъдат локализирани и неутрализирани няколко заразни мишени едновременно.

Учените отбелязват, че главната трудност с производството на антитела, които да са ефикасни в борбата със сегашната пандемия, се крие в голямото генетично многообразие на ХИВ по света.

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg