Деменцията: 7 разбити мита за заболяването

0

21 септември е обявен за Световен ден за борба с деменцията. Заболяването, което засяга основно мъже и жени над 65 години, е набор от симптоми, сред които мисловни проблеми и загуба на паметта. Д-р Дейвид Рейнълдс, който е експерт в британската организация за изследване на заболяването, обяснява най-разпространените митове за болестта.

Болестта на Алцхаймер и деменцията са едно и също нещо

Двете заболявания са различни. Самият термин деменция описва симптоми, сред които личностни изменения, загуба на паметта и объркване, а те пък могат да са следствие на различни заболявания. От своя страна болестта на Алцхаймер е най-разпространената форма на деменцията. Има и други форми на заболяването, сред които деменция с телца на Леви, болест на Кройцфелд-Якоб, фронтотемпорална деменция и съдова деменция.

създадоха ново лекарство срещу АлцхаймерРеволюционно! Създадоха ново лечение за болестта на Алцхаймер

 

Деменцията е част от стареенето

Няма такова правило, че деменцията е част от остаряването, въпреки че е вярно, че повечето мъже и жени със заболяването са над 65-годишна възраст. Опасността се покачва с възрастта, но няма никаква закономерност, че по-стар индивид може да я развие.

Деменцията засяга само определени хора

Заболяването не прави разграничение по какъвто и да е признак. Самата деменция е вероятно да засегне всеки, независимо от начина на живот, положението в обществото, средата и образованието.

ALZHEIMER, морски дарове, храна, АлцхаймерЩе се предпазите от Алцхаймер, ако ядете тази вкусна храна

 

Деменция означава да се забравя

Самото заболяване засяга по различен начин хората, въпреки че като цяло деменцията се свързва основно със загуба на паметта. Симптомите са различни и включват халюцинации, промени в настроението, нереалистични представи, дезориентация и объркване, подчертан апетит към определени храни, затруднено общуване и проблеми с преценката за разстояние и скорост.

Срещу деменцията нищо не може да се направи

Методите да защитите мозъчното си здраве са идентични като тези, с които хората се предпазват от инсулт или инфаркт, а именно поддържането на добра умствена активност и физическа форма. Препоръките са и за здравословно хранене, отказ от алкохол и цигари, контролиране на теглото, холестерола и кръвното налягане. Те помагат да съхраним мозъка си с напредване на възрастта по-здрав. Установено е, че всеки трети случай на деменция може да се предотврати, ако бъдат спазвани тези препоръки.

Кое хапче предпазва от болестите на Алцхаймер и Паркинсон?Това е хапчето във всеки дом, което предпазва от Алцхаймер и Паркинсон

 

Ще развия болестта, защото родителите ми имат деменция

За жалост, деменцията е доста разпространено заболяване. Ето защо е много вероятно и във Вашето семейство да има човек с тази диагноза. Това в никакъв случай не значи, че ще я развиете непременно и Вие. Рядкост е наследствената деменция. При нея предаването на ген във фамилията е свързано с пълен риск от развитие на форма на болестта след 30-годишна възраст – под 1% от всички случаи на деменцията.

Шоколадът, йогата и кокосовото масло пазят от деменция

На този етап няма никакво научно доказателство, че отделна храна, добавка или дейност е особено ефективна за предотвратяване на деменция. Помнете, че здравословният начин на живот и определени храни, сред които риба, сурови бадеми, авокадо и нерафинирани въглехидрати помагат да поддържате мозъка си в добро здраве.

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg