Революция! Нов живот без оплодена яйцеклетка

0

Нов начин на оплождане може да позволи на гей двойки да имат бебета, съобщиха британският вестник „Индипендънт“ и „Файнейшъл Таймс“. Учените нарекоха техниката „спекулативна и нереална“, но не я изключиха като невъзможна. Приложението й дори в най-простата й версия ще има силата да променя човешки животи.

Новият експеримент преобръща природните закони и може някой ден да позволи на двама мъже да си направят бебе.

Шокиращото изследване разбива идеята, че единственият възможен начин за създаване на живот е чрез оплодена яйцеклетка. Вместо това, експериментът загатва, че не е изключено

зачеване чрез… кожни клетки.

За да докажат тезата си, учените използват опитни мишки. А зашеметяващият резултат би могъл да означава, че би било възможно сперматозоидите да се сливат с обикновени клетки, като кожа или друга тъкан,

без да се използва клониране, за да се създаде бебе.

Ако това се случи, ще позволи на двама мъже да си имат деца, например. И нещо далеч надхвърлящо най-смелото въображение –

един единствен мъж сам би могъл да оплоди собствените си клетки със собствената си сперма, за да създаде потомство само със своите гени и тези, наследени от родителите му.

Т.нар. девствено размножаване, познато като партеногенеза би позволило и на жени, които са загубили фертилността си заради лекарства в борба с рака или друго лечение, да имат деца като се използват други от техните клетки. В момента хората в подобна ситуация могат да създадат потомство, само ако техните яйцеклетки са били замразени преди лечението.

Същото лечение би могло да даде възможност за запазване на застрашени видове, при които процесът на събиране на яйца е дълъг и труден. Вместо това, учените биха могли просто да използват сперматозоиди и соматични клетки.

оплождане без яйцеклетка

д-р Тони Пери, молекулярен ембриолог

„Нашата работа предизвиква догмата, че само оплодена със сперматозоид яйцеклетка може да доведе до раждането на бозайник“,

казва ученият Тони Пери, молекулярен ембриолог от Университета в Бат.

Но д-р Пери подчертава, че опитите с мишки само доказват, че техниката ще работи по принцип:

„Необходима е много задълбочена работа преди процесът да стане възможен.“

оплождане без яйцеклетка

мишки с поколението им, създадено по революционната технология

Експериментът използва миши ембриони, които са създадени от учените. Това са изцяло женски ембриони, без никаква сперма.

Обикновено тези ембриони умират след няколко дни, защото не са правилно програмиран. Но в новите изследвания учените са установили, че биха могли да ги инжектират със сперма и да ги превърнат в нормални ембриони, които да създадат здраво потомство.

В експеримента са създадени 30 бебета мишки с успеваемост от 24 на сто. Това е далеч по-висок процент от традиционния метод на клониране, при който успехът е 1 до 2 процента.

Използваните клетки са много сходни с други обикновени клетки, като тези на кожата. Затова учените предполагат, че с помощта на същата техника, но с други клетки, ще може да се създава живот.

Но ще трябва да се направят още много опити, за да се провери дали това наистина е възможно.

оплождане без яйцеклетка„Практическите приложения на тази технологията в момента не са много големи“ –

признава д-р Пери.

Изследователите все още не могат да дадат отговор на най-важните въпроси – дали изглеждащите като научна фантастика прогнози ще се сбъднат и кога.

„Това, което казвам е, че тези ембриони са митотични клетки като почти всяка деляща се клетка в тялото. И следователно, един ден може да бъдем в състояние да разширим това, което сме постигнали с тези митотични клетки към други митотични клетки. Ще можем ли да го направим? Не знам. Но мисля, ако някога в далечното бъдеще това стане възможно, хората ще могат да погледнат назад и да видят откъде е тръгнало всичко“ –

обобщава д-р Пери.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg