Яжте тези 10 храни, ако имате проблеми с паметта

0

Паметта и ефективната мозъчна активност са едно от най-важните неща за всеки човек. Много често обаче, хората срещат проблеми и с нея. Паметта ни помага да си спомним нещо важно или понякога не толкова от миналото, което ни е нужно в настоящето. Без нея ние няма как да знаем дори кои сме.

deja vu-brainВ днешно време фармацевтичната индустрия се е погрижила и за този проблем, но често решението му е много по-просто. Много от специалистите са на мнение, че както за всичко останало, храната, която консумираме има изключително важно значение и за нашата памет.

 

Изследванията сочат, че прекомерната употреба на обработени храни води до намаляване на мозъчната активност и много по-слаба памет. Затова ние Ви представяме топ 10 на храните, които трябва да консумирате за по-добра памет и концентрация. Разбира се, употребата им трябва да стане всекидневна, а резултатите не се виждат на първия ден, освен в някои случаи.

Кафе/Чай

Всички знаем какъв ефект има кафето и силният чай. Приливът на енергия ще Ви накара да се концентрирате и да запомняте по-ефективно от обикновено, дори и временно. Вижте как ново турбо кафе ни държи будни 18 часа!

яжте тези храни, ако имате проблем с паметта

Мляко

Млякото съдържа витамин D, който е изключително важен. Той дава енергия и повишава вниманието ни като по този начин ние можем да запомняме много по-лесно. Разбира се, този витамин може да се набави и по други начини – най-известният от които е чрез слънчевите лъчи. Но нека бъдем честни, не всеки ден имаме възможност да си набавим достатъчно от него по този начин. И все пак, бъдете внимателни с количеството, тъй като учени доказаха, че млякото увеличава риска от Паркинсон на старини!

яжте тези храни, ако имате проблем с паметта

Риба, богата на Омега-3

Безспорно консумацията на риба, богата на Омега-3 мастни киселини помага ефективно при нарушена мозъчна дейност и слаба памет. Такива риби са сьомга, скумрия, херинга, риба тон и аншоа. Изследванията показват огромна разлика в мозъчната активност и нивата на памет само три месеца по-късно след честа консумация на тези видове риба. Единственото условие е да не я пържите. Вижте още кои риби не трябва да давате на децата!

яжте тези храни, ако имате проблем с паметта

Зехтин

Зехтинът може да подобри лошия холестерол, което пък намалява и шансовете за загуба на паметта. Чували ли сте и за чудната диета със зехтин, която предпазва от рак на гърдата?

яжте тези храни, ако имате проблем с паметта

Тъмнозелени листни зеленчуци

Богатите на високо съдържание на фолиева киселина и витамин B12 тъмнозелени листни зеленчуци са изключително полезни като поддържат здрави нашите нервни клетки. Такива зеленчуци са спанак, алабаш, зеле и други. Колкото по-тъмни на цвят са листата, толкова и по-богати на полезни вещества са те. Консумирайте с малко зехтин.

яжте тези храни, ако имате проблем с паметта

Яйца

Те също съдържат много фолиева киселина и В12. Консумирайте чрез варене или гответе със зехтин. Ето какво се случва с тялото ни, ако ядем три яйца всеки ден!

яжте тези храни, ако имате проблем с паметта

Бобови растения

Различните сортове боб и лещата притежават високо съдържание на фолиева киселина, почти колкото и в тъмнозелените листни зеленчуци.

яжте тези храни, ако имате проблем с паметта

Плодове

Консумацията на разнообразие от плодове и зеленчуци е изключително важна за добрата концентрация и запазването на паметта. Най-добрите плодове за целта обаче са ягодите, малините и боровинките, както и авокадото!

яжте тези храни, ако имате проблем с паметта

Ядки

Чрез тях можете да си набавите витамин E – който защитава бялото вещество в мозъка ни, свързано с подобряване на паметта. Витамин E може да си набавите чрез всички видове ядки, но най-вече чрез орехите – те имат по-високи нива на алфа-линоленова киселина – друга омега-3 мастна киселина. А знаете ли, че ядките на орехите са полезни, но черупките им лекуват?

яжте тези храни, ако имате проблем с паметта

Куркума

Тази ярко оранжева подправка съдържа куркумин, който помага изключително ефективно за подобряване на паметта. Можете да я консумирате заедно с други подправки и пиле чрез варене, но не директно върху сурови храни. Ето какво прави лъжица куркума на ден с организма Ви!

яжте тези храни, ако имате проблем с паметта

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg