Българска следа в космическия проект на Илон Мъск – супер ракетата Falcon Heavy

0

„Очевидно в околоземна орбита има кола“ –

написа в Туитър собственикът на SpaceX Илон Мъск след изстрелването на най-мощната функционираща ракета в света Falcon Heavy.

Falcon Heavy Илон Мъск

Събитието е уникално по рода си в историята и голяма стъпка към изследването на Космоса, категорични са експерти. Ракетата беше изстреляна в 22.45 ч. българско време на 6 февруари от стартовата площадка 39А в космическия център „Джон Кенеди“ в Кейп Кенаверъл. Falcon Heavy е съставена от 3 ракети „Falcon 9“, стартовата ѝ тяха е приблизитебно 2200 тона, има 27 двигателя. Дължината на ракетата е 70 метра, а широчината – 12 метра. Falcon Heavy е двойно по-мощна от използваните досега ракети и най-мощната след Saturn 5. Твърди се, че ракетата ще е идеална за отвеждане на хора в далечния Космос.

Полезният товар в ракетата е личния спортен електромобил „Тесла роудстър“ на милиардера Илон Мъск. Манекен в скафандър беше поставен зад волана.

Мъск не планира с ракетата  Falcon Heavy да извежда хора в Космоса, но работи по още по-голяма ракета за екипажи, които ще летят в далечния Космос.

Илон Мъск

Оказва се, че в този супер скъп проект има и българска следа. Фамилията Valev е гравирана на постамента, върху който бе монтирана колата на Илон Мъск. На този постамент са фамилните имена на всички от огромния екип на SpaceX, в знак на благодарност от Мъск за техния принос по осъществяването на историческия полет.

Орлин Велев-младшиОрлин Велев-младши (на снимката) от две години е част от този екип. Той е бил привлечен заради таланта си в SpaceX още като студент в университета в Джорджия.

Страстта на Орлин още от дете е машинното инженерство и роботиката.

Освен Велев-младши, в екипа на Илон Мъск по проекта SpaceX работят и други двама българи.

проф. Орлин ВелевБаща на Орлин Велев-младши, е проф. Орлин Велев (на снимката), който вече две десетилетия има научна кариера в Съединените щати.

Ученият е част от катедрата по „Химична и биомолекулна техника“ в Държавния университет в Северна Каролина.

Професор Велев спечели в края на миналата година т.нар. научен Оскар – най-високото отличие в областта на химичните науки в САЩ.

Той е и най-цитираният учен в областта си в Америка.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg