Станимир Беломъжев: Останах втори, журито на Европейското първенство по ски ориентиране ме ощети

0

След като прочетох в спортните сайтове, че световният шампион по ски ориентиране от Красноярск през март миналата година Станимир Беломъжев е спечелил титлата на Европейското първенство по ски ориентиране във Велинград, се обадих да го поздравя. Оказа се, че истината е друга. Вижте първото интервю на 30-годишният троянец след финала му днес, 7 февруари.

– Не съм шампион, а съм втори. След моя финиш, шест минути след мен завърши един швед, който беше потенциалният състезател, който можеше да ме измести от първото място. Оказа се, че му липсва една контролна точка на чиповете, които носим, за да идентифицираме, че сме преминали през дадена точка по трасето и директно го декласираха. Така аз станах първи. По правилник обаче, 30 минути след края на последния завършил състезател отборът или ориентировачите, които имат възражения, могат да подадат контестация. Шведите така и направиха. След приблизително час и половина журито реши да уважи тяхното възражение и по този начин да пренебрегне правилника на Международната федерация по ски ориентиране и отново го класираха първи.

Прецедент ли е това във вашия спорт?

– Не е нормално това да се случва, защото има правила, които трябва да се спазват от всички.

Случвало ми се е и на мен – абсолютно същия проблем имах в Норвегия. Там чипът не ми отчете последната точка, която е буквално на 100 метра преди финала. Имаше телевизионни камери, имаше журналисти, приложихме възражение и видеоматериали, в които се вижда, че аз преминавам през точката, че се опитвам да я чекирам и просто не излиза индикация на станцията. Журито тогава не се съобрази с моята контестация и заяви, че има правила, които са за всички и трябва да бъдат спазвани. Тогава ми казаха, че аз съм задължен, тъй като тези чипове, които носим имат светлинни и звукови сигнали, да обърна внимание и ако установя, че не съм чул и видял този сигнал, съм длъжен да се върна отново до точката. Декласираха ме, но конкретно днес,

на Европейското първенство във Велинград това решение беше пренебрегнато от журито и то взе решение да уважи контестацията на шведа и да го класира първи, което ме ощети.

За жалост, и да подадем контраконтестация, може да бъде преразгледано решението след 2-3 месеца в Международната федерация по ски ориентиране и просто да бъде извадена някаква поука, нищо повече. Решението на журито е финално, защото това се случва на място. Счита се, че журито има най-обективен поглед върху това, което се е случило в момента, а те решиха в полза на шведа. За жалост,

нямахме лоби – в журито бяха норвежец, швейцарец и латвиец и изразиха позицията на силните държави, а не на България.

Станимир Беломъжев

Как се определя журито, не трябва ли да има представител и на страната – домакин?

– Журито се решава по дирижиран жребий.

Първо до организаторите се допитах, те ми казаха, че съм декласиран, после ми казаха, че трябва това решение да бъде съобразено с правилника – както трябва да бъде, но след това шведите подадоха контестацията и журито им я уважи.

Как се чувстваш след това решение?

– Неприятно ми е! Няма как да е по друг начин, след като знаем, че в Норвегия бах декласиран за абсолютно същото нещо и в момента палачинката се обърна – за едни може, за други не може! Не бих казал, че винаги го има този двоен стандарт, по-скоро са едни такива

деликатни ситуации, в които се изявява силата на големите нации в нашия спорт и тя се оказва от значение.

Това решение от днес на журито би ли те отказало да се състезаваш за България?

– Не, аз винаги съм го казвал, че съм българин и

с гордост се наричам българин, каквото и да ми коства това.

Точно по тази причина се опитвам да докажа на големите в този спорт, че те не са с нищо по-велики от нас и че може едно момче от една южна държава, където нямаме традиции в зимните спортове, нямаме сняг, нямаме писти, може да им се противопостави. Разочарован съм!

Станимир Беломъжев

Какво ти предстои до края на сезона?

– Утре европейския шампионат във Велинград приключва с щафета, а идния месец е последният кръг от Световната купа по ски ориентиране, който ще бъде в САЩ от 5 до 10 март. След него ще бъде определено класирането и кои ще са лидерите в Световната купа. Надявам се поне там да имам успех, но

в България страшно много исках като домакин да зарадвам тази публика, която ме окуражаваше, а и аз в момента съм в супер добра форма.

Как ще коментираш това, че не беше включен в Топ 10 на класацията Спортист на годината, след като през 2017 г. ти стана световен шампион по ски ориентиране в Красноярск?

– Не мога да кажа, че съм се зарадвал, защото Световното първенство по ски ориентиране е най-високият форум в нашия спорт и имах притеснение, че журналистите, които не са запознати с този спорт няма да гласуват за мен, както и стана.

Надявах се, че въпреки, че не е олимпийски спорт, журналистите ще могат да погледнат обективно на резултата ми, защото реално погледнато в Топ 10 на Спортист на годината няма нито един световен шампион. Не съм се надявал да стана Спортист на България за 2017 г, но се надявах поне да попадна в първите 10.

Това зависи от всички журналисти. Тази анкета е направена така, че гласуват много журналисти. Другото, което оказва голямо значение, е популярността на спорта. Зависи от това колко често се отразява по медиите, какво лоби има в медийното пространство и голяма част от хората, които са участвали в номинирането не са запознати с резултатите, които са постигнати в спортове, с които не се занимават.

Пристрастно е гласуването на журналистите!

Има и друго нещо, което е ущърб на зимните спортове – това, че нашите резултати са в началото на годината. Когато дойде време за гласуването през декември, голяма част от журналистите са забравили за постиженията, а аз миналата година бях най-големият потърпевш.

Станимир БеломъжевСтанимир Беломъжев бе удостоен с приза „Спортен Икар“ на 17 декември 2017 г. в категорията „Шампионско дълголетие“.

Наградата му бе връчена заради световната му титла за мъже на средна дистанция в Красноярск, бронзовия медал на Европейското първенство и двете победи в Световната купа за 2017 г.

От 1992 г. „Икар“-ите в спорта се определят от комисия, след като членовете ѝ стигнат до пълен консенсус.

В комисията са спортни журналисти, деятели и артисти, сред които Здравка Йорданова, Ваня Гешева, Катя Иванова, Сашо Йовков, Пламен Кръстев, Марин Янев, Лилия Янкова, Цветана Платиканова, Стефан Златарев, Пламен Кръстев, Йорданка ХристоваСвобода Маданска и Сашо Гигов.

снимки: фейсбук профил на Станимир Беломъжев

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg