Тракийското светилище Беглик Таш – обожествената реалност

0

На 7 километра от град Приморско и 40 км от гр. Бургас се намира чудно място с дивна природа, което често е наричано „Българският Стоунхендж“.

Това е тракийското светилище Беглик Таш, разположено до древния град Ранули в полите на Странджа планина.

За да достигнете до него, трябва да шофирате по посока към Северния плаж на Приморско и да навлезете в буковата гора. До самото светилище се стига по черен път с дължина около 1 км. Да се шофира по този доста труднопроходим терен при дъждовно време е почти невъзможно, но ентусиастите могат да достигнат до светилището с джип или пеша.

Какво всъщност представлява тази скалиста местност?

Мястото датира от 14 век пр. новата ера и е предназначено за извършване на жертвоприношения и поклонения на Бога Слънце и Богинята майка. Голяма част от камъните, от които е изградена скалната композиция, са с естествен произход, други са обработени, а на част от тях има изображения и символи, свързани с извършваните ритуали.

Един от впечатляващите масивни камъни в светилището се нарича „Брачното ложе“. Той е във формата на легло и на него се е осъществявал ритуал, представляващ брачно обричане между Бога Слънце/Загрей/Аполон/Дионис/ и Богинята Майка.

Друга интересна скала наподобява обърнато сърце. Счита се, че служи за прикриване на свещенодействията и тайнствата на извършваните ритуали на това място.

Голяма част от мегалитите са с тегло около 100 тона и са подредени по точно определен начин, който не е случаен. Всяка една от композициите в Беглик Таш има своя сакрален смисъл и предназначение. Поради тази причина е изключително важно да се спазват принципите на археологическите проучвания и да не се предприемат каквито и да е размествания или промени по археологическите обекти.

Любопитен и забележителен е т. нар. лабиринт – тесен процеп между две скали. Съществува вярване, че този, който успее да премине през него, е сред богоизбраните. Легендата свързва скалния лабиринт с преданието за Орфей и попадането му в подземното царство на Хадес.

Тракийско светилище Беглик Таш - обожествената реалност

снимка: bg.wikipedia.org

Според Цоня Дражева – една от археоложките с най-голям принос за разкопките и проучванията на светилище Беглик Таш, това място е едно от средищата на практикувания по това време Тракийски Орфизъм – преклонение пред Орфей, вяра в безсмъртието на душата и аскетичен начин на живот.

Жертвеникът, изсечен в самите скали, представлява основният олтар, на който се правели жертвоприношения в името на божествата, пред които древните са се прекланяли. Въз основа на археологическите данни и проучвания, съществуват доказателства, че древните ни предшественици са пренасяли в жертва само растения, тъй като на мястото няма никакви животински останки.

Счита се, че древните траки са почитали всеки един природен обект и са се опитвали да си обяснят божественото начало с космически и природни явления. Любопитна е хипотезата, че скалното светилище всъщност е специфичен календар-часовник и обсерватория. Още по-смели теории твърдят, че това е място, в което има извънземна намеса и то всъщност представлява вселенски вертикален портал, през който са се опитали да нахлуят извънземни нашественици, които са били спрени от Тракийски жрец.

Местността е изключително красива и впечатляваща. Разположена в близост до морския бряг на територията на резерват „Ропотамо“, където могат да бъдат разгледани защитени растителни видове, интересни животни и самата живописна река. Разходката с лодка по течението на Ропотамо е не само изключително романтично преживяване за туристи и природолюбители, но и възможност за незабравим контакт с природата.

Тракийското светилище Беглик Таш има обща площ около 8 декара и е едно от най-старите и най-големи мегалитни светилища в България.

Значението на името се свързва с даването на данък. В превод от турски „беглик“ означава „данък в натура“, а „таш“ – камък.

По време на османската власт пастирите от района на Странджа планина са плащали данък на бея под формата на добитък, който бил записван върху камъните.

Светилището е познато на историци и археолози от времето на проучванията на Карел Шкорпил в България. През 70-те и 80-те години на 20 век до мястото не е имало достъп за туристи и обикновени хора, тъй като е попадало в територията на тогавашната резиденция на Тодор Живков – „Перла“.

Повече за тракийското светилище Беглик Таш може да научите на http://www.rooms.bg/zabelejitelnost-trakiisko-svetilishte-beglik-tash-primorsko.html. На сайта ще откриете и подробна информация за стотици други наши забележителности.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Belogradchik 1Белоградчишките скали – колосално световно чудо

 

дяволски мост, дяволския мостЧудната легенда за Дяволския мост

 

Света ПеткаСкалният храм „Света Петка“ над Трън върши чудеса

 

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg