Призраци от бетон: как изглеждат днес 5 забравени олимпийски градчета

0

Когато всички медали са раздадени, а публика и спортисти си тръгнат, иначе китните олимпийски градчета запустяват и бавно, но сигурно се превръщат в руини. Доказват го тези снимки, запечатали зловещите призраци на олимпийските игри от миналото.

На всеки две години светът става Олимпиада – зимна, а през други две – лятна. От Солт Лейк Сити през Лондон до Пекин, градове по цял свят са били домакини на игрите, в които стотици надъхани атлети се борят да запишат името си в историята. Но с домакинството идва и голямата отговорност, и новото строителство на необходимите спортни съоръжения понякога отнема години.

Тези строежи обаче често завършват с унищожаване. А понякога съоръженията бързо биват изоставени и забравени веднага след края на игрите. В много градове масивните стадиони и пързалки нямат никаква практическа употреба и след края на олимпиадата се превръщат в тихи и пусти паметници на спортното минало.

Сараево 1984

призрачните олимпийски градчета

Dado Ruvic / Reuters

Изоставена писта за бобслей от Зимните олимпийски игри в Сараево през 1984 г. сега се използва от колоездачи.

Пързалките за ски скокове в планината Игман също са запустели и обрасли с бурени.

Повечето от олимпийските обекти в столицата на Босна са сринати със земята поради липса на грижи, докато конфликтът от 90-те години на миналия век разкъсва бивша Югославия.

призрачните олимпийски градчета

Dado Ruvic / Reuters

Атина 2004

призрачните олимпийски градчета

сн. ANGELOS TZORTZINIS/AFP/Getty Images

Счупен стол стои насред изоставен басейн в Олимпийското село, северно от Атина, 10 години след игрите там. Снимките на руините са от юли 2014 г.

Запечатани са още изоставен комплекс за кану-каяк, разрушено хокейно игрище, боклуци, плуващи в пустеещ плувен басейн, стадион за бейзбол и игрище за плажен волейбол, потънали в бурени.

Берлин 1936

призрачните олимпийски градчета

сн. Martin Sachse/Getty Images)

Това е първата олимпиада, на която е въведена церемонията по внасяне на олимпийския огън. След като нацистите идват на власт в Германия, те виждат в Олимпийските игри идеална възможност за разпространяване на идеите им и придобиване на широка известност.

От тези времена сега са останали изоставени и разрушени къщи и големи жилищни сгради от Олимпийското село и порутени спортни съоръжения.

призрачните олимпийски градчета

сн. Martin Sachse/Getty Images)

Пекин 2008

призрачните олимпийски градчета

David Gray / Reuters

Гигантските обекти, изградени за Олимпиадата в Пекин – Националния стадион, по-известен като „Птичето гнездо“ и Националния център за водни спортове, популярен като „Водния куб“, сега се използват за културни и спортни събития, напомняйки на света за блясъка на лятото на 2008 г.

призрачните олимпийски градчета

сн. David Gray / Reuters

Други съоръжения в Пекин, като центърът по гребане и кану-каяк, бейзболната арена, игрището за плажен волейбол и BMX трасето обаче са безлюдни, разрушени или напълно изоставени.

Торино 2006

призрачните олимпийски градчета

сн. Alessandro Albert/Getty Images

Забравата не подминава и игрите в италианския град Торино. Бившото Олимпийско село, изградено за спортистите на Зимната олимпиада, е изоставено. Снимките са направени през 2010 г.

призрачните олимпийски градчета

сн. Alessandro Albert/Getty Images

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg