Половин час по-малко сън унищожава здравето

0

Замисляли ли сте се до какво може да доведе едно системно недоспиване? Та дори и сънят Ви да е по-малко от задължителните 7-8 часа на нощ? Не? Време е да осъзнаете какво причинявате на организма и на здравето си като цяло, когато ставате от леглото половин час по-рано от необходимото пълно възстановяване на тялото Ви от умората на предния ден.

Ученият от колежа по медицина „Вейл Корнел“ проф. Шахрад Тахери е повече от категоричен, че ако дневно „отрязвате“ дори 30 минути от времето си за сън, неизбежно ще си докарате трупане на килограми в изобилие. Наднорменото тегло е само един от проблемите при системното недоспиване. Очаквайте скоро да се отключат и неприятности с нивото на захарта в кръвта.

сън, недоспиване, диабет, затлъстяване

Според проучване, когато един човек не си доспива 30 минути, следва дълготраен ефект върху теглото и метаболизма. Проф. Тахери е изследвал 522 души на доброволен принцип, които имали открит диабет тип 2. Ученият ги разделил на 3 групи – такива със „специален режим на физическата активност“, други подложил на „стандартно лечение“, а трета група била на „специален режим на активност и хранене“.

И трите групи болни от диабет спели точно по седем часа на нощ. В самото начало специалистът изчислявал недостига на сън. Измервани били и съотношението на височината и теглото, инсулиновата чувствителност и обиколката на талията. Какво се оказало?

сън, недоспиване, диабет, затлъстяване

72 процента от хората, които недоспивали били затлъстели, сравнено с тези, които имали пълноценен сън. Половин година по-късно недостигът на сън довел до още по-страшни промени в организма. Освен наднормено тегло, получили и инсулинова устойчивост. Година след това 30-те минути недоспиване вдигнали рязко опасността от за трупане на килограми и инсулинова устойчивост със 17 на сто и съответно с 39 процента.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg