Невероятните ползи за здравето от сауната

0

Ако сте любители на сауната, значи сте на прав път и трябва да я ползвате винаги, когато имате такава възможност. Ако пък не обичате да ходите на сауна, прочетете следващите редове и може би ще размислите…

сауна

Изследване, направено съвсем скоро показа, че по-честото ползване на сауна, води до удължаване на живота. Причината е, че сауната води до намаляване на риска от смърт, причинена от сърдечносъдови заболявания. Изследването, което е показало тези резултати е продължило цели 21 години. В него участвали 2315 мъже, които били на възраст от 42 до 60 години. Интригуващи са и конкретните резултати, установени от специалистите.

При тези, които ходят на сауна 2-3 пъти на седмица, рискът от смъртоносен инфаркт на миокарда е намалял с 22%. Още по-драстично обаче е намалял този риск при участниците, които посещават сауната между 4 и 7 пъти седмично – с цели 63%. Подобна тенденция изследването показало и по отношение на риска от смърт като резултат от увреждане на коронарните артерии. Този риск е намалял с от 23 до 48% в зависимост от честотата на посещения в сауна.

Сауна

Затова специалистите, които са провели изследването, са категорични в своето обобщение, че сауната е полезна за здравето и трябва да се посещава по-често. Техният призив гласи, че ако ходите в нея два или три пъти в седмицата, то при вас рискът от смърт ще намалее с 24%, а ако я посещавате още по-често, то той ще намалее с до 40 на сто. Важно е да се уточни, че не само честотата на посещения е от значение, а и колко време се стои в сауната. Данните показват, че ако се стои повече време, рискът от инфаркт намалява. Те посочват като пример, че тези, които са прекарали повече от 19 минути в сауната, са намалили риска за себе си от инфаркт на миокарда с цели 52%.

Последните изследвания показват, че редовното ходене на сауна може да допринесе за намаляване на риска от развитието на деменция при мъжете. Авторите му от университета на Източна Финландия са установили, че за мъжете, които ходят на сауна между четири и седем пъти седмично, рискът от развитието на деменция и най-разпространената й форма – болестта на Алцхаймер, в последвал 20-годишен период е съответно с 66 и 65 процента по-нисък, отколкото за представители на силния пол, посещаващи сауна веднъж седмично.
Изследването е обхванало 2315 мъже на възраст между 42 и 60 години, наблюдавани в продължение на две десетилетия.

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg