Сан Себастиан – дъждовната перла на Иберийския полуостров

0

На 20 км западно от френската граница се намира столицата на баските Сан Себастиан, в областта Гипускоа, админстративна част от Испания. От 1980 г. курортният град в Бискайския залив носи и второ име – Доностия, но в разговор се употребява само едно от двете наименования. Смята се, че е възникнал през 11 век около манастира „Св. Севастиан”, а според легендата, негов основател е Кралят на Навара Санчо Мъдрия.

Храмът е претърпял 17 фатални пожара, застигнали дори и каменните къщи. Местните жители съзират в това пъклено дело някаква магия. Те признават, че част от славата на града е свързана с кралица Мария Кристина, която отмаряла тук всяко лято. Освен специално изградения паметник, на нейно име е кръстен най-красивият от мостовете в града.

Дните преди изгнание в Сан Себастиан е прекарала и кралица Изабел II.

Неземната красота предпочитали и много известни творци като френският художник Тулуз Лотрек, английската актриса Сара Бернар, писателят Виктор Юго, който тук създава повечето от героите си в „Клетниците”.

Сан Себастиан

Моряци и завоеватели по природа, местните жители са прочути и с построяването на осем от единадесетте кораба на Непобедимата испанска армада.

През 1978 г. в луксозния хотел „Лондон” се открива и първото испанско казино, което като магнит привлякло любителите на хазартната тръпка от цялата страна.

През зимата в Сан Себастиан живеят около 180 000 жители, но през лятото броят им силно се увеличава.

Той е един от най-дъждовните на Иберийския полуостров и има океански климат. А за да видиш всички му красоти и забележителности, са нужни дни.

Заливът Ла Конча (Мидата), около който са разположени най-елитните сгради и заведения, предизвиква удивление със своята подковидна форма, а островчето Санта Клара в центъра му е забележителен. Около него са хълмовете Игелдо и Ургул, на чийто връх отдалеч се вижда статуята на Исус. А на противоположната част на залива е монументът Гребенът за вятъра (Пейне дел виенто).

Сан Себастиан

Преди да се влее в Кантабрийско море, река Урумея цепи Стария град на две, връзката са трите големи моста. Но истинската перла на един от най-предпочитаните курортни градове в Европа е градският плаж Ла Конча. С невероятния си ситен пясък той е определян от световните гидове като

най-красивият градски плаж на планетата.

Не бива да пропуснете да посетите Аквариума, базиликата „Санта Мария”, подземният пазар, а

новото лице на Сан Себастиан може да съзрете в супермодерния център „Курсаал”

(на долната снимка). Качете се на въженото влакче и ще стигнете до Детския увеселителен парк. Той е малък, но много забавен.

Сан Себастиан

Спортните центрове в Сан Себастиан също могат да предизвикат завист у всеки българин. Plaza Toros е за 12 000 зрители, в нея играе мачовете си местната гордост на мъжкия баскетбол – Бруеса, а през лятото се превръща в арена на бикоборците. В 2-хилядната Pol. Jose Antonio Gasca провежда тренировките си и домакинства на срещите си от LF2 женският баскетболен отбор Бюрарена. В Gasca се играят и мачове по малко популярния у нас хокей в зала. Футболният тим се радва на изключителен интерес, а тенис кортовете, които са разположени почти на плажната ивица, са пълни от сутрин до късна вечер.

В училищата спортуването е задължително. Децата от първи до четвърти клас практикуват по три вида спорт, от пети до осми – по два, а след това – до края на средното образование, по един по избор.

Сан СебастианВ Сан Себастиан кипи културен живот – почти няма месец, през който жителите му да не празнуват нещо.

Но от по-значителните е кинофестивалът „Златната раковина“, който се провежда от 1953 г. до сега и е един от най-престижните на Стария континент.

Любопитна гледка за туристите е 20 януари – празникът на града. Тогава на улицата излизат оркестрите на всички училища, които цял ден обиколят града. Интересно е и кукерското шествие. А от 43 години баските домакинстват и джазфестивала „Джазалдия” (на снимката горе).

Няма как да не направи впечатление

изключителната чистота на Сан Себастиан, която те лишава от „удоволствието” да си лъскаш обувките всеки ден.

Правилниците за движение на автомобилите се спазва стриктно, няма хаос, улиците повечето са еднопосочни. Глобите за нарушителите са сериозни. Местните жители „понасят” чужденците най-вече през лятото, заради туристическия сезон, а

баският език е доста по-различен от испанския. Той се изучава в училище като майчин наравно с испанския.

Пречка за обикновения човек, желаещ да придобие собствен апартамент в града, са изключително високите цени – от 7000 до 10 000 евро на квадратен метър.

Не са малко хората, които наричат Сан Себастиан „кулинарната столица на Европа”. В него е създадена първата кулинарна Академия. По начало Северът отдавна е известен с прочутите си деликатеси. Морските дарове във всеки ресторант са в изоблие. Прочутите „пинчос” (хапки) са направени от пиле и сирене, ще опитате и аншоа, сьомга, мерлуза, калмари, стриди, октопод и какво ли не още от морските продукти.

Сан Себастиан

Местните жители ядат с удоволствие почти сурово говеждо и телешко месо, мирисът на които почти със сигурност не се харесва на повечето чужденци. Трапеза без месо не се приема сериозно. Салати почти не се ядат. Всяко хранене се придружава с различни видове паста (макаронени изделия). Пие се много червено вино, ром с кока кола в огромни чаши и, разбира се, хиневра (вид джин).

Сан СебастианИстинска атракция са нощите в Стария град, уличките на който са много тесни, предназначени са само за пешеходци и там се намират повечето барове. В петък и събота вечер животът кипи бурно.

Местните жители не обичат да се застояват на едно място и след няколко пинчос и чаша хиневра компанията се мести в следващото заведение. Така за една нощ може да се посетят поне 3-4 клуба. Слуша се предимно модерна испанска музика. А след бурната нощ предпочитаното кафе е силното сotado.

По улиците хората са семпло облечени, независимо че в Сан Себастиан магазини имат редица световноизвестни марки със солени цени.

Но след като всички вземат подаръците си под елхата на 7 януари, до края на февруари текат разпродажбите и започва лудо пазаруване.

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg