Рекорд! Кораб дълъг 1,5 км, с летище и капацитет 80 хиляди пътници!

0

Това е един истински гигант! Досега  за най-големи кораби са били считани танкерите. Най-големият от тях – Seawise Giant – е с дължина 485,5 метра. Най-големият пътнически кораб на активна служба е Allure Of The Seas, който е дълъг 361 метра. И двата плавателни съда обаче бледнеят в сравнение с Freedom Ship. Когато корабът бъде напълно завършен, неговата дължина ще бъде почти 1,5 километра.

freedom ship-1Freedom Ship или в превод Корабът на свободата, е по идея на американския визионер Норман Никсън. За сумата от 11 милиарда долара, трябва да бъде построен кораб с дължина 1.5 километра, ширина 231 метра и височина 110 метра. На 25 етажа се намира почти всичко, необходимо за живот: магазини, кина, театри, казина, клиники, болници, спортни съоръжения (включително стадион), паркове, алеи, водопади, мини летище и летище за хеликоптери. Това звучи като много луксозен круизен кораб, но с това преимуществата не свършват. Идеята на инициаторите е корабът да бъде по-скоро плаващ град, където хората да могат едновременно да живеят и работят, или по нетрадиционен начин да прекарат своите години в пенсия. Разбира се, на това невероятно плавателно средство също така ще бъдат на разположение каюти за всички онези, които биха искали да се впуснат в по-дълъг или по-кратък круиз.

freedom ship-2Огромното пространство означава и огромен брой хора на борда. Екипажът на кораба ще бъде формиран от около 20 000 души, които ще се стремят да гарантират, че 40 000 постоянни жители ще живеят в безопасност и развлечения, както и останалите около 20 000 пътници, които ще са временно пребиваващи.

За съжаление, както често се случва с такъв иновативен дизайн, не всичко е толкова просто, колкото е в плановете. В момента не съществува корабостроителница в света, която да разполага подходящо голям сух док, където да може да се построи такъв гигант. Затова решението е Корабът на свободата да се направи от по-малки сегменти директно във водата. Огромните размери на кораба също така не биха му позволили да акостира на нито едно пристанище в света. Но за дизайнерите това не е проблем. Комуникацията с континента ще се осъществава посредством малки самолети, които с капацитет до около 40 души на борда,  хеликоптерна площадка, както и яхти и моторни лодки, които ще бъдат закотвени във вградено яхтеното пристанище.

freedom ship-3Идеята е Freedom Ship да бъде постоянно в движение. В рамките на година корабът трябва да направи пълна обиколка на света със спирки на най-интересните и атрактивни места. Благодарение на това, той също така би спечелил множество посетители, привлечени от ниските цени, предлагани на борда на кораба на стоките. Според плановете Корабът на свободата трябва да стане най-големият безмитен търговски център в света. За сега собственикът печели пари от продажба на луксозни апартаменти и малки кабини.

freedom shipКогато обаче да очакваме появата на кораба в морето? Това не е напълно ясно. Самият проект е замислен преди 15 години, но поради липса на достатъчно финансиране е бил отложен за много години. Наскоро собственикът казва, че вече успява да привлече спонсори и източници на финансиране, както и изграждането на самия кораб се очаква да започне скоро.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg