Разходката на свеж въздух с ново обяснение

0

Отдавна е известно, че разходката на свеж въздух е форма на дейност, която се препоръчва за всяка възраст. Британски токсиколог обаче дава едно ново обяснение на ползите от нея.

В гората, покрай морето и реката въздухът е наситен с токсични химикали, които произвеждат растенията и гъбите. При разходка в такава среда  се стимулира естествената имунна система на човешкото тяло.

svej vyzduh1Според Майкъл Мур, фитохимикалите, които са отговорни за цвета, аромата и вкуса на растенията, във високи концентрации могат да са отровни за човека. Но ако се абсорбират с вдишвания на въздуха, това води само до укрепване на имунната система. Причината за това е хормезенът – явление, което се базира на това, че вредните за организма вещества в по-големи дози могат да са отровни, но ниските дози имат изключително добро въздействие върху човешкия организъм.

Токсикологът предполага, че фитохимикалите могат да действат като инхибитори на mTOR (биохимични каскади, които контролират много от процесите, свързани с растежа на клетките), както и други нежелани съединения от вътреклетъчните енергетични процеси.

svej vyzduh2В градовете биологичното разнообразие на молекулите е много по-ниско, а оттам и причината въздухът в провинцията да носи по-големи ползи за здравето. С цел да помогне на много хора, копито живеят в градска среда, Мур препоръчва създаването на специален спрей и напръскване с него в домовете на гражданите и обществените места.

Другите предимства на разходките на открито включват спадане на кръвното налягане и намаляване нивата на кортизола (хормонът на стреса).

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg