Деца-таланти нарисуваха с песен дъга над Велинград

0

Три дни, в рамките на ежегодните Велинградски празници на културата, се проведе и един много пъстър и по детски чаровен фестивал – „Дъга над Клептуза“ – съревнование на вокални възможности в три възрастови групи за дуети, солови изпълнители и групи. Журито беше звездно – обичаната Тони Димитрова и композиторите Светослав Лобошки и Валентин Пензов, които дадоха интервю за ДЕЛО и доказаха, че в България таланти има.

деца, таланти, Дъга над Клептуза, Светослав Лобошки, Валентин Пензов, Тони ДимитроваС какво тази година „Дъга над Велинград“ беше по-различен от миналите издания?

Светослав Лобошки: Вече шеста години се провежда този конкурс, самото име говори, че това е една пъстра дъга от емоции и талант.  Децата, освен че се състезават създават и нови приятелства. За мен е удоволствие да видя как момчета и момичета, които познавам от 5-6-годишна възраст израстват пред очите ми всяка година професионално. Забелязвам вече оформени центрове в страната, където работят много добре колегите, а най-важното е с едни деца да се работи правилно – с желание и много труд. Ние видяхме за три дни плодовете на този труд. Особено в третата възрастова група, където конкуренцията беше най-жестока. Организаторите направиха така, че децата да се почувстват прекрасно, което неминуемо даде отражение на представянето им на самия фестивал.

деца, таланти, Дъга над Клептуза, Светослав Лобошки, Василена Маслева

Василена Маслева от Панагюрище спечели златен медал в VI-то издание на фестивала „Дъга над Клептуза“

Кои са тези центрове, където се оформя добра музикална школа?

Светослав Лобошки: В по-отдалечените краища на страната с децата работят доста качествени преподаватели. Говоря за Разград, Добрич, Свищов, Севлиево, Петрич, Сандански, във Велинград има две школи, в които се работи сериозно и с голям обем, с изключително много деца. Всяко едно момиче и момче идва с желание да пее. Това не може да не ни впечатли, защото това е пътят, по който трябва да се върви – децата трябва да се занимават с някакъв вид изкуство, колкото повече деца, толкова по-добре.

Валентин Пензов: За първи път журирам на този фестивал и съм доволен, че конкуренцията беше солидна, с много таланти, въобще силен фестивал. Имаше доста кадърни деца, чиито имена си отбелязах и ми се ще за в бъдеще да си сътрудничим с тях. Като директор на „Пирин фолк“ искам да работим заедно и, няма да крия, харесах велинградското трио на г-жа Ковачева и дори смятам да открием с тях тазгодишният фестивал в Сандански.

Освен Вас двамата третият член на журито беше Тони Димитрова, имаше ли консенсус между Вас?

Светослав Лобошки: Да, пълен консенсус имаше. Просто талантът не може да бъде скрит, невидян и неоценен от журито. Тук имаше изключително талантливи деца и всяко едно от тях беше оценено по достойнство от журито. Нямахме никакви противоречия във взимането на решение.

деца, таланти, Дъга над Клептуза, Светослав Лобошки, Валентин Пензов, Тони Димитрова

В конкурса се съревноваваха близо 200 индивидуални изпълнители, дуети и вокални групи, журито беше в състав Светослав Лобошки, Тони Димитрова и Валентин Пензов.

Достатъчно ли са фестивалите и конкурсите за млади таланти у нас?

Валентин Пензов: Мисля, че са равномерно разпределени в цялата страна. В Северозападна България има добри педагози, подготвяни в Шуменския университет, добричката школа също е на доста добро ниво, от Лудогорието също – Разград, Шумен, явно тук въпросът опира до ген. Много солидни певци излизат. А и от всички краища на България, където има добър и сърцат педагог, отдаден на децата, които възпитава – резултатът е неминуем.

деца, таланти, Дъга над Клептуза, Светослав Лобошки, Тони Димитрова

Тони Димитрова и Светослав Лобошки

Предстоят още фестивали до края на лятото, в кои от тях ще участвате?

Светослав Лобошки: Да, така е. В началото на август на „Бургас и морето“ имам две песни на тазгодишното издание, имам и журиране този път. За „Бургас и морето“ подготовката започна много отдавна, ние сме готови с нашите песни, чакаме само финала, т.е. да се изпеят на живо композициите в Летния театър на Бургас и там, убеден съм, че ще има положителни емоции за всички колеги. След това е „Пирин фолк“ в Сандански, „Полските щурчета“, който ще се проведе за първи път в Полски Тръмбеш, „Златен кестен“ в Петрич. Така че до края на септември е един фестивален период с много музика, с много срещи с колеги – все хубави емоции.

Валентин Пензов: На мен ми предстои журиране в Тутракан, първият уикенд на септември е фестивалът Пирин фолк, където съм съсредоточил много енергия и внимание. Тази година, особено в конкурса за изпълнители ще се леят „реки от кръв“, за радост на публиката, защото има много силни изпълнители, особено от Македония и Сърбия. Разбира се, не остпъват и от страна на България, но певици, докато от западните ни съседи са певци. Нашите изпълнители достойно се представят, участниците от България са млади таланти, които излизат от такива фестивали като велинградския, например. Например една Мария Гугушева, печелила Гран При в Петрич, както и Мирела Димитрова – с Гран При в Русе и в Казахстан. Момичетата идват със самочувствие от тези високи фестивали. Журито е много силна летва и ситна цедка. И тази година председател ще е проф. Стефан Драгостинов, четирима фолклористи, трима музикални продуценти, двама представители на сръбска и македонска телевизия и кметът на Сандански по право – това е журито, 11-членно е при нас. Мисля, че досега много точно са оценявали, защото тези, които победят на „Пирин фолк“ побеждават след това в музикални формати като Гласът на България, Х фактор, което значи, че журито правилно ги е оценило.

Златния Орфей“ се възстановява в края на август, ще има ли успех позабравеният фестивал от близкото минало?

Светослав Лобошки: Това е едно ново начало! Знам, че ще бъде трудно, но се надявам всички да си свършат добре работата, най-вече организаторите да поставят основите на един фестивал, който години наред ще оказва влияние на българската популярна музика като цяло. Защото певци, композитори, аранжори, текстописци в момента имат нужда от подобен тип професионали изяви и създаване на нова популярна българска музика, която българите да припознаят като своя.

Г-н Пензов, имаме навика да рушим нещо създадено, пък после да го възраждаме…

Валентин Пензов: Аз се радвам, че тази идея добива плът. Емоционално съм свързан със „Златния Орфей“, печелил съм го през 1998 г. Година след това заради финансови причини той вече не се провежда. Надявам се и гилдията да очаква с добри предчувствия фестивала. Слънчев бряг дава прекрасни възможности за изява на фестивал от подобен ранг, на който сме били свидетели да гостуват и много известни изпълнители от чужбина. Много позитивно приемам идеята, подкрепям всички, които са се впрегнали в нея. Желая успех от сърце!

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg