Най-красивата пещера в света! Преобразиха стара солна мина в приказен подземен град (снимки)

0

Чудесата на природата нямат край. Едно от тях се намира под земята на Полша – бивша солна мина, която е функционирала още от периода на Средновековието. Тя е запазена и до днес, но облагородена в името на здравето на хората.

мина "Величка"

Това дивно място отстои на 15 км от Краков. Под градчето Величка се намира един удивителен по рода си подземен лабиринт, а добивът на сол на това място е забранен преди 22 години. Въпреки това в мина „Величка“ продължава да кипи живот, и то какъв!

солна мина

Във въздуха на мината има висока влажност, неизброимо количество микроелементи, бактериологична чистота и никакви замърсители. Този неповторим микроклимат, в съчетание със солената вода, имат подчертано лечебни свойства. Още през XIX век тези показатели са помогнали, за да бъде изграден невиждан по рода си спа комплекс.

Днес в мина „Величка“ се помещава медицински и рехабилитационен комплекс. Той комбинира благотворните природни дадености със съвременните медицински методи. На това място се лекуват заболявания, които са свързани предимно с дихателната система.

солна мина

Запазени са реликви, сред тях инструменти, технически структури и оборудване, на които туристите могат да се насладят. Под земята са изградени и издълбани в солта параклиси, скулптури, статуи и други произведения на изкуството.

солна мина

В недрата на земята се провеждат изложби и концерти, а капелата „Св. Кинга“ е отворена за различни церемонии, сред които сватби и кръщенета.

солна мина

Залата е с колосалните 54 метра дължината, а в нея се намират удивителни произведения на изкуството, които са създадени изцяло и само от сол.

Сред тях са статуя на папа Йоан Павел II, „Тайната вечеря“, както и огромни полилеи.

солна мина

За неповторимата атмосфера на мястото допринасят и различни солени кристални форми и пещерни образувания.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Параклис в ствола на вековен дъбПараклис в ствола на вековен дъб

 

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg