„Булевардът на залеза“ на Музикалния театър – мюзикъл от световна класа

0

Бродуей може да е далеч, но тук, по нашите географски ширини, си имаме актьори и изпълнители на мюзикъли от световна величина. Те са част от Държавния музикален и балетен център.

Булевардът на залеза, sunset blvd

Людмила Козарева в „Булевардът на залеза“

На 1 февруари беше вечерта, в която за пореден път публиката остана очарована от постановката на маестро Пламен Карталов „Sunset Boulevard“ („Булевардът на залеза“) с примата Людмила Козарева в ролята на Норма Дезмънд.

Магията на мюзикъла по музика на Андрю Лойд Уебър остави без дъх всеки в препълнената зала. Нямаше недокоснат от красотата на изпълнението на актьорите и оркестъра зрител – хореографията, оркестрацията и брилянтното изпълнение на всички актьори на сцената.

Сюжетът на „Булевардът на залеза“ е базиран върху история за убийство и падение на застаряваща холивудска звезда от нямото кино – Норма Дезмънд (в ролята: Людмила Козарева). Тя тъне в забрава и самота, след като филмовите продукции с нейно участие отдавна са демоде.

Норма е изолирана в пищното си имение на емблематичния Sunset Blvd, потънала в планове как да се завърне с целия си блясък отново на големия екран.

Бившият ѝ съпруг и настоящ иконом Макс фон Майерлинг (в ролята: Христо Сарафов) подхранва илюзиите на Норма за величие и неувяхваща слава. Съвсем случайно неизвестният и млад сценарист Джо Гилис (в ролята: Денко Проданов) попада в клопката на актрисата със славно минало. Той започва редакция на стар неин сценарий, без каквото и да е подозрение за финала на обречената им връзка.

Булевардът на залеза, sunset blvd

Безупречно преведеното на роден език либрето улесни зрителите при следенето на действието. Музиката пък бе поднесена виртуозно от оркестъра на Държавния музикален и балетен център остана да звучи дълго в съзнанието ми след края на спектакъла.

Допълнително въздействие допринесе и въртящото се стълбище в стил art deco. То е своеобразна семантика на възхода и падението на главните герои. Една от най-колоритните сцени пък бе тази с шивачите, които преобразяват младия сценарист Джо.

Булевардът на залеза, sunset blvd

Денко Проданов и Весела Делчева в мюзикъла „Булевардът на залеза“

И в двете действия на постановката актьорите и музикантите бяха потопили зрителите в ноар атмосферата, заедно с илюзиите на една фатална жена и наивитета на прохождащ млад автор в безпощадната холивудска машина.

„Булевардът на залеза“ на Музикалния театър – представление, което трябва да усети всеки един ценител на мюзикъла.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg