Jeita Grotto – най-дългата пещера в Близкия изток 

0

Още не сме приключили с задължителното сутрешно кафе, не сме се събудили напълно – кисели от недоспиване, поради купонджийската вечер, която сме имали предната нощ и водачът ни за деня цъфнал с дружелюбна усмивка пред нас, подканящ ни да започваме пътешествието за деня.

8.00 ч. сутринта е. Морето – гладко като на тепсия, небето – чисто и от едно облаче, а предричаха че ще вали в Бейрут. Бавно лъкатушим по никак нелошия път из планините. Той ще ни отведе до едно истинско природно чудо, макар и малко недостигнало му да се класира в Новите природни чудеса на Земята.

Втори пореден ден, шофьорът ни е много красив мъж, говорещ много хубав английски и със сигурност над средно интелектуалното ниво. И той, като колегата си от предния ден, спира на малко кафене и ни носи в колата силно ободряваща напитка. Извинява се, че е дошъл малко по-рано от предвиденото време, за да ни вземе от хотела. Как да не ти стане мил такъв човек! Обещава, че вечерта ще ни заведе и на истинско турско кафе, на много специално място.

Става леко хладно, навлизайки в планината и вълнението ми се покачва. Толкова съм чела за приказната пещера Jeita, отстояща от Бейрут на около 50 минути с кола.

Приказната пещера Jeita Grotto се явява и най-дългата в Близкия изток.

jeita grotto в ЛиванЧастта, в която се допускат туристи е наистина много малка и не мога дори да се представя колко още тайни и загадки крие, за които никой и не подозира. Проучванията ѝ текат и до ден-днешен.

Неусетно сме стигнали. Вече напълно събудени и ободрени след силните кафета, които сме изпили в последните два часа. Входът за пещерата струва 12 долара, но всеки цент си заслужава това, което ще се разкрие минути по-късно пред нас. Разбираме се с водача, че след два часа ще се срещнем на малкия паркинг, намиращ се на 10 минути пеша от пещерата и за да бъде още по-атракционно за посетители, е изграден малък кабинков лифт (на снимката), който води до предверието на първата среща между Адонис и Афродита, както се твърди.

В кабинката е пълно с деца, които приличат все едно ги водят на екскурзия от училище и след няма и минута се озоваваме пред пещерата и нейният пазач – странна скулптура „Пазачът на Времето“.

jeita grotto в Ливан

Охраната любезно ни моли да оставим абсолютно всички наши вещи, свързани с технологиите на времето, в което живеем. Олекнали от телефони и апарати влизаме в един свят, който е трудно да се опише с думи.

Пещерата е стигнала почти наравно с Мъртво Море. За момента и двата природни феномена обаче, не са в челната седмица ( 1. Амазонка и чудната дъждовна гора 2. Halong Bay, Виетнам, 3. Jeju Island, Южна Корея, 4. Водопадът Игуасу, 5. Komodo Island, Индонезия, 6. Table mountain, Южна Африка, 7. Puerto Princesa, Филипини).

jeita grotto в Ливан

Вечерта, когато обявяват резултатите, пред финалния кръг, в който Мъртво море води, без малко е щяло да почне нова война между Израел и Ливан. Гордите ливанци са били убедени, че класирането е било манипулирано. Знам ли, може и да са прави. Но и без да е в тази официална класация,

тази природна перла ще остане завинаги в съзнанието Ви, веднъж щом я видите.

Открита за пръв път, или по точно първото ѝ ниво, през 1837 от „ловеца“ на други места наричан мисионера, за мен търсач на силни усещания – Уилям Томсън, става достояние на света едва през 1958 година, а горната ѝ част – 10 години по-късно.

jeita grotto в Ливан

Гледките, които се откриват пред мен, са като от друга планета. Лица, странни природни образувания, в които природата никак не е пестила фантазия. Имам чувството, че се намирам на друга планета.

Нереално, извънземно и каквито и думи да употребя, едва ли и частица ще дадат картина на това, което изпитвам в пещерата Jeita Grotto в Ливан.

На това място се намира най-големият сталактит открит до този момент на Земята. Той е с внушителните размери от 8.2 метра. В най високата си точка пещерата може да приюти цяла катедрала.

Благородно завиждам на Ливанския клуб по спелеология, който има невероятното участие в изследването на този приказен феномен в най-малки детайли и който едва ли някога ще стане целия достъпен за света. Ядът ми е минал, че не се разрешават снимки. Човекът няма право, дори с присъствието си да убива подобна крехка и толкова непонятна все още за нас екосистема.

jeita grotto в Ливан

Със сигурност е минал повече от час в съзерцание на неземната красота пред нас и идва време да се насладим на разходка с лодка в долната част на пещерата. На около всеки половин час тръгват заедно няколко лодки из подземната река, която е и извор на т.нар. Кучешка река, осигуряваща прясна вода за многомилионен Бейрут.

jeita grotto в Ливан

Настанили сме се в последната лодка и усещането ми е като да съм в мексиканско ценоте. До нас са седнали млади момичета, като ми се струва, че са поданици на Кралицата, дивящи се от сърце на всичко, което ни заобикаля. Като неканен в разговора им досадник ги съветвам да отиват към Мексико и там да гледат още подземни реки и скални образувания, за които човешкия език е твърде беден да опише. Със сигурност са минали повече от два часа и отново сме над Земята и света, който познаваме.

Сега забелязвам, че има малко магазинче на входа, откъдето си купуваме диск със снимки, който е умело защитен да бъде споделян, но хубавото трябва да е споделено. Вървим към паркинга, където ни очаква момчето с колата и виждам нещо като малка зоологическа градина. Край нея са струпани децата, които сме видели на идване.

Толкова съм ентусиазирана от невероятния свят под земята, който току що сме видели, че не спирам с възклицанията си и брътвежите. Бивам помолена от спътника ми да замълча за малко и се наслаждавам на красивата природа около нас, отвеждаща ни към едно от най-древните човешки поселища на Земята – Byblos.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg