Три предложения за незабравими екскурзии в Кипър

0

Уникални портокалови и лимонови гори, кристално чисти води, златисти плажове – на всичко това можете да се насладите в родината на Афродита. Това е Кипър – един от най-големите средиземноморски острови. Любимо място за стотици хиляди туристи от целия свят, заради 340-те слънчеви дни в годината и най-вече заради гостоприемството на местните, които предоставят луксозни хотели, вкусна и здравословна храна на фона на богата природа. Препоръчваме Ви няколко екскурзии в Кипър, които няма да забравите никога.

Отделете един ден, който да посветите на планината Троодос и нейните диви райони, до които рядко стигат туристи. Ще се насладите на кристални реки, птици, цветя, лозя, чист въздух и уникални природни забележителности. Започнете разходката си от Petra tou Romiou или „Родното място на Афрродита“, където освен да се снимате, имате възможност и да плувате. Наблизо се намира и родното място на Архиепископ Макариос, където можете да видите уникалната мебелировка в иначе обикновената постройка, в която е изградена само една стая. Манастирът Khrysoroyiatissa е следващата Ви точка.

Khrysoroyiatissa, Кипър

След това може да се потопите в уникалната природа на планината Троодос и задължително да стигнете до Долината на кедрите. Разходката в девствените букови гори ще Ви отнеме не повече от 30 минути, през които да се насладите на необикновената природа на острова.

Край село Омодос пък можете да видите пъстърви в чистите води на реката. Именно в това населено място е краят на тази разходка. В него ще видите уникална каменна архитектура, популярните тесни улички, както и да посетите манастира Timios Stavros, в който се пази част от въжето, с което Христос е бил разпнат на кръста. В селото можете да дегустирате вино, при това безплатно, разбира се и да пазарувате. Ако решите може да отидете на сафари, да вземете уроци по подводно плуване, полет с хеликоптер или пък с балон.

troodos, Kykkos, Кипър

Планината Троодос е доста обширна и няма как за един ден да се разгледа. Затова можете да си организирате и втора екскурзия. Например, да посетите село Лефкара, като по пътя се минава през няколко малки населени места, разположени на север от столицата Никозия. Ако успеете да изкачите най-високия връх Троодос-Олимп, ще се насладите на божествена гледка към залива Morphou, полуостров Kormakiti, равнината Mesoria и планините Kyrenia.

Сред манастирите, които може да посетите задължително е и Kykkos, който е най-големият и най-пищният в Кипър. Световноизвестен е със своите стари икони, различни реликви и златни мозайки. Там е чудотворната икона Panayia Eleousa, рисувана от Св.Лука. Накрая и на тази разходка можете да дегустирате местно вино, както и да наблюдавате как се прави.

Kykkos, Кипър

Третият маршрут, който Ви препоръчваме, е свързан с опознаването на местната култура. Началната спирка е село Келокедара, където ще смените новия автобус със стар селски, който все още е в движение. Той ще Ви отведе през уникални портокалови гори, в които има и ферма за магарета. Именно там можете да опитате местните специалитети – „сушуко“, „халуми“, маслини, домашен хляб, който е печен на пещ.

Яздейки магаре може да стигнете до изоставен манастир, построен през далечния 14 век, където ще опитате местните плодове и ще се насладите на неповторимо спокойствие. В програмата е включено барбекю с местни специалитети във фермата, до която отново ще ви отведат магаретата. Разбира се, можете да се включите в ритуала „сиртаки“, който се прави всеки следобед. На тръгване ще получите и сертификат за успешно взет тест, а всъщност ще сте се забавлявали максимално.

Кипър

С последната екскурзия, която ви предлагаме, ще научите историята и легендите на една от най-красивите части на Кипър.

paphosДревният град Курион е първата спирка. Там може да се възхитите на амфитеатър от гръцко-римската епоха. Следва скалата на Афродита, където можете да плувате. Именно там от морската пяна се е родила богинята на любовта и красотата. Задължително е да посетите и обявения от ЮНЕСКО за част от световното културно наследство град Пафос, където се намират гробниците на Св. Соломон и колоната на Св. Павел. Там е и къщата на Дионисий. Накрая можете да разгледате богата речна и морска фауна в Аквариума или да посетите пафоското пристанище.

И още уникални места за отдих по света, представени в delo.bg:

Тайланд, дестинации, НеаполНеапол – многолик и с южен чар (снимки)

 

Тайланд, дестинации30 невероятни природни феномена от близо и далеч

 

Тайланд, дестинации, МуреаНай-красивият остров на света (снимки)

 

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg