С какво Етъра привлича хиляди туристи

0

Етъра – едно от най-красивите кътчета в България се намира на 8 км от Габрово.

Идеята за построяването му е на Лазар Донков, а музеят започва да функционира през 1964 година. На територията на комплекса може да се запознаете с много стари занаяти, като дърворезбарство, бакърджийство, грънчарство, кожухарство, тъкачество, коларо-железарство, хлопкарство, фурнаджийство и много други. Ако имате възможността и удоволствието да посетите този уникален музей, то вижте и дори опитайте тези занаяти задължително.

Във валевиците, които в Етъра са 2, може да наблюдавате как се валят вълнените тъкани. При този процес те стават по-меки и се сдобиват с мъхеста повърхност. Обикновено този процес продължава между 5 и 10 часа.

 Етъра

Можете да видите и как се бичат талпи и дъски. Това се случва в бичкиджийницата, още наричана Стружня.

бичкиджийницата в Етъра

Характерни за габровския край са струговете, които говорят за местния майсторлък. Те са с различни големини, форми и предназначение, като на тях се изработват дървени предмети.

тепавицата в ЕтъраВ комплекса от средата на 19 век се намира и тепавицата (на снимката в дясно), в която механично се обработват гайтани и домашни платове.

Със своите красота и комфорт е известна възрожденската къща на Петър Сака – Саковата къща. Тя се намира до Баев мост в Габрово. Построена е през 1850 година и е реставрирана през 1970 г. Тя може да се похвали със своите 21 прозореца, а архитектурата й носи духа на Средиземноморието. На втория етаж на къщата може да разгледате интериор, типичен за едно търговско жилище.

В народните ни приказки специално внимание е отредено за водениците, които могат да видите и в Етъра. Това са „Долапкиня“ и „Караджейка“, която е и най-старият обект в музея.

Типичен за стила на комплекса е създаден и детски кът, предназначен за деца на възраст между 4 и 12 години. В него те могат да придобият знания за старите занаяти, като ги практикуват.

По традиция всеки посетител на Етъра си тръгва с нож, тъй като в него се намира Точилото, в което се предлагат майсторски изделия, изработени от местните точилари.

От местност край Габрово е пренесена в комплекса Гайтанджийската одая, върху чиято врата са записани различни природни бедствия.

В първите петък, събота и неделя на месец септември

в Етъра се провежда ежегодният Панаир на занаятите.

Той е посещаван от стотици хора от цялата страна, а и от чужбина.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg