Животът е прекрасен и след 65-годишна възраст

0

животът е прекрасенАко мислите, че животът е прекрасен само, когато сме млади – грешите сериозно! Всъщност тази констатация важи за развитите европейски страни, където хората умеят да се наслаждават на живота във всяка възраст и определено тази след 65 години е една от най-хубавите за тях. Това поне показват данните от анкета, проведена във Белгия, Франция,  Германия и Италия сред хора в напреднала възраст.

Според 80% от тях, животът им е пълен с радост и удоволствия, които младите хора трудно биха могли да оценят. Анкетата е проведена през 2014 г. от института Ипсос и включва над 4000 души, които са над 65-годишна възраст. Освен това са анкетирани и същият брой хора, които обаче са на възраст между 15 и 64 години.

животът е прекрасенКакво показват резултатите? Според 84 на сто от по-възрастните хора, техният живот все още е източник на радости. Същата констатация са направили и 76% от хората над 80-годишна възраст. Съвсем друго е обаче положението при по-младите. Само 57% от тях смятат същото за своя живот. Възрастните хора са на мнение, че всъщност животът би могъл да им доставя радост и удоволствие до към 86-годишна възраст.

животът е прекрасенЧудите се какви са източниците на радост в живота на хората над 65? Данните показват, че 94% от анкетираните обичат да гледат телевизия или пък да слушат радио, почти толкова – 90 на сто, обичат да прекарват времето си като четат книги и вестници. Впечатляващо е, че 81% от хората в напреднала възраст обичат да се ровят в интернет и го правят често.

Сред другите удоволствия на живота е подготвянето на хубав семеен обяд с деца и внуци, или пък гостуването на приятели – за 79 на сто от анкетираните. Освен това, 65% от хората в напреднала възраст обичат да пътуват или да заминат на почивка за уикенда, а всеки втори от участниците в проучването твърди, че прави секс.

животът е прекрасенИ ако си мислите, че всъщност най-хубавите мигове на по-възрастните хора са тези, прекарани с внуците им, всъщност се заблуждавате. Повечето млади хора са на мнение, че това е така, но на практика най-прекрасните си мигове, хората на възраст над 65 години прекарват със своите любими половинки. Едно от обясненията за това е, че те са преживели напрежението и стреса от ходенето на работа и отглеждането на децата и на тази възраст имат повече време за себе си и за любими общи занимания.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg