Град в мрежа от пещери, наричат го Градът на боговете

0

След като в delo.bg Ви показахме къде се намира най-спокойното място в света, време е да Ви отведем и на още една не по-малко уникална дестинация! Държавата е Испания, а мястото – Setenil de las Bodegas (Сетенил де Лас Бодегас) в провинция Кадис. Наричат го Градът на боговете! Едно време малкото андалуско градче е било използвано само за винарна, но днес милиони хора се стичат от всички краища на света в Сетенил де Лас Бодегас, за да видят на живо какво представлява това… да живееш под и в скалите, буквално.

Сетенил де Лас Бодегас, Испания, Градът на боговете

Испанското нестандартно градче, наречено неслучайно Градът на боговете, е разположено по течението на река Трехо в живописна огромна скала.

Тук всяка една къща е издълбана директно в канарите.

Неповторими са всяка уличка, всяка къща, всяка фасада. Редки  растителни видове могат да се видят по скалните образувания, а в уютните малки заведения може да дегустирате божествено вино от различни реколти и сортове, както и да опитате местните деликатеси, с които хората от Сетенил де Лас Бодегас се гордеят – сердо и чоризо.

Сетенил де Лас Бодегас, Испания, Градът на боговете

Местните наброяват малко над три хиляди души, а археологическите летописи доказват, че преди повече от 25 хиляди години пещерните жилища тук са били населявани. Ще попитате, какво е по-различното от всички останали други красиви „бели села“ (от типа „pueblos blancos„). Откликата тук е, че докато повечето от известните малки населени места са издигнати върху отвесни скали и зъбери, то

Сетенил де Лас Бодегас е изграден под, над и в мрежа от пещери!

Сетенил де Лас Бодегас, Испания, Градът на боговете

Туристите идват в Сетенил де Лас Бодегасо, основно за да се насладят на полупещерните къщи. Те не се различават по обзавеждането си от всички други домове в селото, но въздействат с чар, а и в тях винаги е прохладно, защото са построени в канарата.

Истински кошмар за шофьорите, но пък благословия за всички избрали ходенето пеш са тесните улички на градчето. Част от тях напълно са покрити със скали и са чудна гледка и прохладен подслон от жаркото слънце на Андалусия.

Сетенил де Лас Бодегас, Испания, Градът на боговете

Има риск обаче, уникалната архитектура на Сетенил де Лас Бодегас да не Ви впечатли достатъчно. За Вас са другите забележителности в района – готическата църква Encarnación, Арабската крепост и римските руини на Acinipo.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Матера - Мъртвия град е жив и дишаМатера: Смразяващата история на Мъртвия град

 

Алберобело - приказка без крайАлберобело: приказка без край

 

 

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg