Фестивал на боровинките без… боровинки

0

2016 г. не се оказа много благодатна за горските плодове в Троянския балкан, а любимите на много хора боровинки, с които традиционно е така богат този район, бяха рядко срещани дори и за опитване. Това обаче не попречи на организаторите на станалия вече традиционен Фестивал на боровинките да проведат неговото поредно издание на хижа Амбарица.

Трите юлски фестивални дни – 29, 30 и 31 събраха на поляните край хижата стотици почитатели на подобен род веселия. Бивакът от палатки и хамаци се заформи още в петък, а в събота вече трудно можеше да си намериш място за спане.

какво се случва, когато на фестивал на боровинките липсват боровинки и как се спазва традицията?

Фестивалната програма и тая година беше богата и освен изпълненията на живо на импровизираната естрада, имаше занимания по рисуване, различни занаяти, готварство, йога, занимателни игри и състезания. „Бар без край” навън на открито предлагаше разнообразни напитки, които, освен дежурната бира, включваше и „местни специалитети” – малиново дайкири, и коктейли с плодови сокове. Кухнята на фестивала беше разнообразна що се отнася до месни и вегетариански ястия.

 

Ще попитате

какво се случва, когато на фестивал на боровинките липсват боровинки и как се спазва традицията?

Сладко се вареше, разбира се, но тоя път – от малини, те поне бяха в изобилие. Не мина и без любимите мекици със сладко, макар и малиново. А за да се сдобиеш с такова лакомство, се правеше списък с желаещи.

Музикалната програма и тая година включваше любими стилове и жанрове, които събираха вниманието и аплодисментите на присъстващите. На сцената през трите фестивални дни се изявиха камерен ансамбъл „Силуети”, Теодосий Спасов, Иван Шопов и Димитър Бодуров, фолклорна формация „Равнец”, BALKANSKY DJ SET и др. Всяка вечер след програмата имаше дискотека с любими мелодии. Чалга, разбира се, отсъстваше, а и не се намериха хора, на които тя да липсва.

Какви са хората, които дават облика на този фестивал? Преди всичко – млади хора, които обичат природата, хубавата музика и оригиналния начин да празнуваш на такова красиво място. Много от тях са вегетарианци, някои – йоги и изобщо – почитатели на природосъобразния начин на живот.

По това време на годината местността около Амбарица се изпълва с цветове и весело настроение. Разнообразието е не само от организирането на различни събития, а и от облика на самите присъстващи. Те бяха облечени пъстро, татуировките също бяха в изобилие, а тази година хит бяха косите с изумруден цвят.

Това, което прави приятно впечатление, освен добрата организация, е високата екологична култура на участниците във фестивала. Районът след трите празнични дни остана чист. Отпадъците се сортираха, а някои взеха на слизане от планината торбички с боклук, за да го отнесат долу. Разделихме се с добри чувства и си пожелахме: Догодина пак сме тук!

какво се случва, когато на фестивал на боровинките липсват боровинки и как се спазва традицията?

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg