9 невероятно разположени европейски градове

0

Едни от тези градове удивляват с невероятното си местоположение, а локализацията на други направо те кара да настръхнеш. Представяме Ви 9 града в Европа, чието местоположение изненадва и предизвиква възхита.

  1. Setenil de las Bodegas, Испанияbenegil

Setenil de las Bodegas е един от белите градове в южната част на Испания. Той се намира на 157 км североизточно от Кадис, в скалния каньон на реката Рио Трейо. Много от сградите се притискат към стените на стръмни скали – местата на къщите са били издълбани преди стотици години, а с течение на времето са били преправяни. И до днес жителите на Setenil de las Bodegas спят с милиони тонове скали над главите си.

  1. Riomaggiore, Италия

riomaggioreИсторията на Риомаджоре датира от тринадесети век и там все още може да се почувства средновековната атмосфера. Цветните каменни фасади на местните къщи контрастират със синьото море и лазурното небе. Тесните улици и стръмните стълби са типични за селото. Главната улица Via Colombo, е изпъстрена с множество ресторанти, барове и магазини. Риомаджоре е част от областта Cinque Terre – живописнен фрагмент от италианското крайбрежие, който се намира в провинция Ла Специя, разположена в Лигурия. Заедно с Портовенере и островите Палмария, Тино и Tинете през 1997 г. е вписан в списъка на ЮНЕСКО.

  1. Pont-en-Royans, Франция

Pont en royansPont-en-Royans се намира във Франция, в региона Рона-Алпи. Той привлича туристите със средновековна архитектура и необичайни „висящи“ къщи. Градът е построен така, че да е перфектно интегриран с природата. Туристите ги очаква Музей на водата, в който има специален бар, където можете да опитате 900 различни бутилирани води от целия свят. В града има и уникална пещера с подземна река и множество сталактити.

  1. Fira, Santorini, Гърция

firaГрад Фира се намира на известния гръцки остров Санторини. Разположен е на ръба на стръмна скала с 400 м височина. От дясната страна на снимкатасе вижда зигзагообразен път, който започва от пристанището на града. Пътят е построен в началото на осемнадесети век, и е бил използван както от туристите, така и от магарета. Животните били използвани като носачи на багажа на посетителите на града. Днес все още може да се видят тук, а също така и да стигнте до града на гърба на магаретата, но са по-скоро туристическа атракция. От пристанището можете да се стигне до Фира и с лифт.

  1. Civita di Bagnoregio, Италия

civita-di-bagno-regioCivita di Bagnoregio се намира в близост до Витербои е една от най-посещаваните туристически дестинации в района на Лацио. Градът е известен с невероятните гледки и уникалната атмосфера, далеч от шума и суетата. Намира на 130 км от Рим и е основан на върха на скалата преди 2,5 хиляди години. Civita di Bagnoregio също се нарича La Citta che Muore, или в превод умиращият град. Построен върху вулканична туфа, която в миналото е имала огромно предимство, сега скалата води към загиване на града. Порестата скала  е под постоянното въздействие на процеса на ерозия. Това отнема постепенно все повече и повече от туфата, която се рони и по този начин повърхността на града намалява.

  1. Rocamadour, Франция

rocamadourВъв френския регион Миди-Пиренеи, който обхваща централната част на веригата на Пиренеите и долината Гарон, се намира един изключителен град, чието име е Rocamadour. Построен вурху варовиков хълм, градът изглежда като залепен към отвесната скала. Средновековни къщи висят над пропастта на ждрелото на река Алзу. В града има само една павирана улица, а на върха на хълма можете да видите извисяващ се над района замък от четиринадесети век, който предлага прекрасна панорамна на гледка над района. Rocamadour се обитава само от няколко стотин души, но всяка година градът се посещава от около един милион туристи.

  1. Positano, Италия

Positano, Costiera AmalfitanaПозитано е истинска визитка на  крайбрежието на Амалфи. Вписан в списъка на ЮНЕСКО, градът се простира до южната страна на Сорентинския полуостров. Трудно е да се устои на красотата на този необикновен град. Цветните къщи, разположени върху стръмните скали впечатляват видяни както отдалеч, така и отблизо. Ако решите да се разходите по тесните улички на Позитано, трябва да се подготвите за огромен брой стъпала и подходи. Добрата физическа форма е задължителна. Разходката пеша определено се отплаща – в горната част на града  тълпите от хора са много по-малко, а също ще бъдете възнаградено за тежкия пешеходен преход, от неветоятните гледки, които върхът ще разкрие пред Вас.

  1. Azenhas do Mar, Португалия

azenhasГрадът Azenhas do Mar се намира приблизително на 30 км от Лисабон. Предизвиква възхита с разположението си на голяма скала. В основата на скалата има красив пясъчен плаж и естествен плувен басейн, който се е образувал в крайбрежните скали. Името идва от мелниците (Azenha означава водна мелница), които някога са били много в този град.

  1. Ronda, Испания

rondaРонда е живописен град, който се намира в Андалусия, Испания, на около 100 км северозападно от Малага. Той се обитава от 35 хиляди души. Неговата уникалност се определя основно от положението му. Градът е построен върху издигащи се на височина от 750 м над морското равнище заоблени скали. Монументален 100-метров мост свързва две от частите на града. Името му е Puento Nuevo и е построен през 1793 г. от Хосе Мартин де Алдехел.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg