У нас няма институция, която да интегрира бежанци

0

Николай Чирпанлиев е роден през 1957 г. Завършил е ВНВАУ – Шумен, магистър е по социология и доктор по социология от СУ „Св. Климент Охридски”, магистър по педагогическа социология от Военния университет в Москва. Дълги години е бил офицер по връзки с обществеността, преподавател по психология, социология и лидерски умения в Българската армия и ВА „Г. С. Раковски”, главен експерт по емпирични социологически и психологически изследвания в Центъра за социологически изследвания – МО. В последното десетилетие е преподавател в магистърска програма „Бизнес комуникация” в Нов български университет. В края на 2013 година беше назначен за председател на Държавната агенция за бежанците, която оглавяваше до края на 2014 година.

николай чирпанлиев, бежанци

Николай Чирпанлиев, бивш директор на Агенцията за бежанците

Г-н Чирпанлиев, ЕК наложи квоти за бежанците, според които България трябва да приеме още 500 бежанци. В същото време излезе информация, че Европа ни връща допълнително 6000. Имаме ли условия, за да приемем тези имигранти и как ще се справим с бежанския натиск?

Преди година ние също очаквахме да ни върнат голям брой бежанци, тъй като ежедневно имахме запитване от страна на Германия, Австрия, Швеция. За цялата година ни върнаха малко над 150 човека. Съща е ситуацията и в момента. Считам, че няма как да ни върнат тези бежанци, защото процедурата е такава, че те трябва да бъдат в техни центрове. Обикновено бежанците бягат от тях и ако в течение на времето, в което трае процедурата не ги заловят, няма как да ни ги върнат. Те дори и да ги върнат, в България няма по никакъв начин изградена система, за да ги приемем. Центровете, които функционират са за временно настаняване и то на хора, които са пуснали молба за закрила, а тези, които са установени в Западна Европа, имат статут на бежанец или хуманитарен, тоест не са контингент на агенцията, не могат да бъдат настанявани в нашите центрове.

бежанциПо отношение на втория Ви въпрос предполагам, че няма да има проблем. Върнатите от Западна Европа бежанци ще бъдат много малко и няма да представляват проблем за нашата държава. Те дори като се върнат в България след няколко дни пак заминават на запад с техни си канали. В нашите центрове няма затворен режим, те са свободни да се движат навсякъде из страната и до няколко дни си организират ходенето до там, което е естествен режим, имат свои мюсюлмански общности, или тези, които са от Афганистан имат други свои. По отношение на първия въпрос, аз лично, четейки цифрите съм впечатлен, че Сърбия обяви, че от началото на годината е приела 80 000 бежанци. Председателят на Агенцията за бежанците цитира една цифра, че до този момент в България са подадени около 10 000 молби, това трябва да Ви говори много. Основната част от бежанците, които преминават през Македония и Сърбия идват от Гърция. Знаем, че в Гърция до този момент не се осъществява точен контрол на бежанците, които знаят, че там няма да намерят търсения живот и искат да прескочат България и да заминат за Централна Европа.

Днес излезе информация, че Македония е обявила бедствено положение по границите заради бежанския натиск.

Македония твърди, че на ден влизат над 1000 човека. В България имаме за 8 месеца 10 000 молби, а Македония имат буквално 3-4 000 човека, влезли за броени дни. Няма държава на нашия континент, която да е готова да приеме няколко хиляди души. Това е един огромен проблем за Македония. Броят на хората надвишава възможностите на държавата, дори и само да ги транспортира от едната до другата си граница. Всъщност Германия обяви преди дни, че тази година очаква над 800 000 бежанци. Най-големият проблем за България е това, че до този момент от 2013 година, ние не само, че нямаме основен регламентиращ законов документ на базата, на който да извършваме интеграция, но и няма никакви изгледи такъв да излезе. Искам да подчертая, че във всичките държави с традиции в това отношение като Швеция, Германия, Дания, има закон за интеграция. У нас няма яснота кой орган трябва да се заеме с този въпрос. Опитах се да обясня на правителството, че Държавната агенция за бежанците не е структурата, която може да проведе тази интеграция. Ние се стремим да дадем статут до 2-3 месеца на хората, подали молба, за които са ни информирали, че не представляват опасност. Става въпрос за максимум 3 месеца. Искам да стане ясно на читателите на delo.bg, че интеграционният процес в западните държави протича от 3 до 5 години. Поради тази причина там участват държавата и местните органи на властта. В Дания законът е ясен – в столицата не се настаняват и не се интегрират бежанци, а всички останали райони участват в процеса в зависимост от броя на населението и финансовите възможности.бежанци, афганистан

Словакия иска да приема само бежанци от Сирия, които са християни. Възможно ли е и в България да се наложат подобни религиозни ограничения?

Няма как България да обяви подобни ограничения, които са против Хартата на ЕС. Всичките тези крайни изказвания, както и Унгария, Словакия, обявяват разни мерки, които се разминават с онова, което са подписали държавите, преди да станат част от ЕС. Не могат бежанците да бъдат делени на мюсюлмани или християни. Това е нарушение на основните права на човека. Правото на вероизповедание, на сексуална ориентация са исконни права.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg