Майкъл Джордан и стилът в спортните кецове

0

Michael JordanКакво да кажем за Майкъл Джордан? The G.O.A.T. – the Greatest Of All Time, има 6 титли на NBA, 6 пъти е MVP на финалите, 5 пъти е MVP за сезона на NBA и т.н., и т.н. Това, което не всеки знае е, че Джордан е роден в Бруклин, Ню Йорк, но семейството му се мести в Северна Каролина. По-късно Майкъл заиграва в North Carolina Tar Heels, а след това закупува и отбора на Шарлот Хорнетс, ситуиран в столицата на щата.

Това, което още по-малко хора знаят е, че преди Майкъл Джордан всички баскетболни кецове са били просто… БЕЛИ. Никакви други цветове. И този простичък, на пръв поглед, факт започва леко да повдига завесата за ОГРОМНОТО влияние на този човек върху баскетбола и върху спортните обувки изобщо.

Още един факт, който не се афишира особено е това, че Майкъл Джордан е харесвал много кецовете на Adidas и когато влиза в NBA през 1984 година, иска спонсорски договор точно с тази немска марка. Тук историята става малко мъглява. Американският офис на Adidas твърди, че те са имали огромно желание да подпишат с Джордан, но сделката е била спряна от централата на компанията в Германия. Причината – Джордан бил твърде нисък… Немците предпочитали да подписват с центровете от NBA. Джордан подписва с Nike и след това всичко е история.

Тази година се навършват скромните 30 години от дебюта на Air Jordan кецовете. The Jordan Brand, както е известна марката, става собственост на Майкъл Джордан през 1997 г. и въпреки, че се води под шапката на Nike, действа сравнително самостоятелно.

Разбира се, за тези 30 години на пазара са се появявали много модели, носещи Jumpman логото. Някои сполучливи, някои не толкова, а някои спокойно можем да наречем легендарни или икони на поп културата. Много от вас притежават или поне искат да се сдобият с чифт от така наречените „ретро” модели „единици” „тройки”, „петици”, „шестици” или култовите Jordan XI, но Jordan Brand продължава да се развива и всяка година излиза поне един напълно нов модел, който включва нов дизайн, нови технологии и нова визия за спорта като цяло.

Air Jordan 11

И въпреки че традициите на марката имат дълбоки корени в баскетбола, в момента Jordan произвеждат и модели за тичане, за бейзбол, американски футбол или чисто всекидневни модели, които налагат собствен моден стил. Очаква се скоро AIR JORDAN надписите да се появят и на футболни обувки. Само се чудим коя ще е звездата, която ще бъде привлечена към Jumpman логото.

Както споменахме и по-горе – за AIR JORDAN, The GOAT, Michael, 23, His Air Greatness може да се говори много. Ако имате желание да сте част от това или просто си търсите модни кецове – погледнете на xsport.bg.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg