Футболът обедини Италия

0

Клишето, че футболът е повече от спорт, се чува почти всеки ден. Повечето пъти тези думи са изричани просто така, но има моменти, в които този израз е повече от верен. Футболът наистина е обединител на племена, народи, държави. През Първата световна война в дните, в които сраженията са спирали, са били огранизирани приятелски футболни турнири между държавите на Англия и Франция, които са били на българо-гръцката граница. Тези турнири са били в обсега на нашите оръдия, но офицерите ни никога не са нападали чуждите войници, докато играят футбол. По време на тези мачове често се е случвало да се сбият футболисти от различни отбори, но тогава нашата артилерия се е намесвала с „кухи“ удари и по този начин е казвала на враговете ни, че могат да играят футбол, но не могат да развалят играта с бой.

Довечера една велика държава като Италия също ще бъде обединена. Държава, в която разделението не е никъде другаде, освен в главите на хората. Северът се оплаква, че издържа юга, а южняците обвиняват северняците, че са студени и пресметливи. Реално северът издържа юга, защото в Северна Италия се намират всички по-големи градове, превърнали се в индустриални центрове. Докато северът е процъфтявал, югът се е превърнал в дом на беззаконието и мафията. Южна Италия е мястото, от което тръгват всички големи мафиотски босове.

Типичното противопоставяне между бедни и богати се наблюдава в двата края на Италия. На север хората са богати, на юг бедността е господар. По време на кризата, която се развихри в Европа преди няколко години, се говореше, че в Италия има две кризи – едната в северната част, а на другата – в южната.

Довечера за италианците няма да има значение кой къде е роден и къде живее, защото ще играят техните момчета. От мача довечера ще се реши до голяма степен дали Италия ще завърши на първо място в групата или ще отстъпи тази чест на Хърватия.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg