Недостижимата летва Мацантини

0

Никой не се спасява сам“ е разочарование за мен. Но проблемът е в мен, не в книгата. Тя е изящен словесен, емоционален и психологически бисер – просто аз попаднах в капана на собствените си високи очаквания към Маргарет Мацантини. Защото ние двете с нея имаме история.

Маргарет Мацантини

Маргарет Мацантини

Тя е от онези съвременни многопластови автори, които в моите очи не стоят на пиадестал, те СА самият пиадестал. Тя е всичко онова, което прави литературата моята среда на тотално разтваряне, моето малко прераждане след всяка злободневна смърт.

Още, когато прочетох „Чуй ме“, разбрах, че между мен и Мацантини вече ще има доживотна неразривна връзка – от онези, големите, които зануляват всичко останало по пътя си.

Чуй ме“ вероятно е най-подаряваната книга на приятелите ми. Тя беше моето „голямо откритие“, моята „задължителна препоръка“, моя „фойерверк“. После с „Ще дойдеш на света“- книгата за Босна – някак странно утихнах в себе си. Не исках да я споделям с никого. Даже не ми се говореше за нея – толкова разтърсващо и превратно ми подейства!

никой не се спасява сам маргарет мацантиниСега „Никой не се спасява сам“ просто не успя да надскочи летвата „Мацантини“, която дълго, последователно и съвсем коварно бях запокитила някъде високо в необятния хоризонт. Липсваше ми случването и кинематографичността на историята, но всъщност по замисъл „Никой не се спасява сам“ е класически литературен минимализъм – цял един живот, побран в една вечер. Антология на попиляната любов, на ръждясалия брак, на щастието като задължение, на неукротимата екстатичност в чувствата, на попарената нормалност и знаците на съдбата, които така и никога не разчитаме като спасение.

Мацантини е потомствен човек на изкуството – с майка-ирландски художник и баща италиански писател. Самата тя е съпруга на популярния режисьор Серджо Кастелито, майка на четири деца и автор на множество романи. Този, който аз лично очаквам с нетърпение на български език и който ще пресрещне актуалната драма с бежанците в момента, е „Морето сутрин“. „Нека винаги си даваме сметка по колко много война има във всеки мир“, казва в едно интервю Мацантини…

 

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg