Футболът ни умря

0

Лудогорец - Милсами

Често си казваме, че нашият клубен или национален футбол е ударил дъното, но винаги е могло да става по-лошо и по-лошо. Записвали сме слаби резултати и срамни загуби от отбори, които ги няма на футболната карта. Отбори като Иртиш, БАТЕ Борисов преди години, Мура, Милсами, Тампере, Жилина и други отбори на клубно ниво, както и Малта, Латвия, Норвегия, Естония, Люксембург на национално ниво, идваха в България и ни биеха като ергени в чуждо село. Футболът ни е толкова лош, че нямаме победа на свой терен в евроквалификации от осем години, а не сме взимали трите точки на „Васил Левски“ от 2013г. Защо се случва това? Защо всички други балкански страни играят силен и вълнуващ футбол, класират отборите си за групите на Лига Европа и Шампионска лига, а нашите момчета гледат мачовете по телевизията? На тези болезнени въпроси ще се опитам да дам отговор по-надолу в текста.

Минев
1. Играчите, които създаваме, определено имат качества, но ги реализират в нощните клубове. Ние сме държава от Балканите, за нас е нещо нормално да се веселим, но когато си професионалист и си изкарваш парите с ритане на топка, то трябва да знаеш кога можеш да излезеш с приятели и кога трябва да си на тренировка, лагер или мач.

Неделев

2. Футболистите ни НЕ получават шанс за изява в клубните си отбори, а от това страда и националната селекция. В последните години е практика да се викат момчета в националния отбор, които не играят като титуляри в своите клубни отбори. Това е огромен проблем – тези състезатели идват без игрови опит от месеци, в слаба физическа форма са, трудно играят дори 60 минути на високо ниво, да не говорим за цял мач.

Лудогорецц

3. Ако кажем, че в отбори като Астън Вила, Майнц, ЦСКА Москва и Мерсин конкуренцията е огромна и за нашите момчета няма място, а това е спорно, то в нашите „грандове“ Литекс, Левски, Лудогорец не би било проблем да се състезават българи. Фактите сочат друго – единствено съставът на Левски залага на български футболисти, всички други отбори в „А“ група с малки изключения играят предимно с чужденци.

Националът

4. Отдавна нямаме футболисти, които да са лидери в своите отбори, нашите момчета са доволни да играят второстепенна роля в клубовете си. Тук проблемът е сериозен. Играчи като Валери Божинов, Станислав Манолев, Тодор Неделев, Александър Тонев и Никой Бодуров в момента рядко играят за клубните си отбори, а именно те са хората, които трябва да поведат национала.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg