Емоциите влияят върху възприемането на цветовете

0

Прието е да се мисли, че хората са положително настроени към живота гледат към света през „розови очила“, а тъжните хора го възприемат като по-сив и мрачен. Чудили ли сте се до каква степен това е вярно?

Според изследователите светът наистина изглежда по-сив, когато сме в дупка, отколкото го виждаме обикновено. Последните научни изследвания доказват, че настроението на човек пряко влияе върху цветовете, които той вижда, а най-вече се отразява върху възприемането на нюансите на синьо и жълто.

cvetove i emocii-1

Проведени били два експеримента, в които взели участие 257 души. Те били помолени да гледат няколко различни видео материали: на неутрални теми, комедийни предавания или тъжни сцени. След това на хората били показвани карти с различни нюанси на синьо, жълто, зелено и червено, и  са били помолени да определят цвета на всяка една от тях.

Резултатите показали, че тъжните емоции карали хората да възприемат цветовете по различен начин. Оказало се, че скръбта променя възприятието на нюансите на синия и жълтия цвят, докато възприемането на червения и зеления цвят остава непроменен. Авторите на изследването смятат, че твърдението, че тъгата прави възприемането на околния свят в сиви нюанси, не е лишено от истината.

„Нашите резултати показват, че настроението и емоциите могат да влияят на нашето възприятие за света около нас“, 

казва изследователят Кристофър Торстенсън от Университета на Рочестър и добавя:

„Проведеното от нас изследване относно перцепцията показва, че тъгата отслабва основните визуални процеси, които участват във възприемането на цветовете.“

cvetove i emocii-3

Изследователите планират да продължат изследванията си, за да научат повече за това как емоциите влияят на нашето възприемане на цветовете.

Оказва се, че не само настроението може да се отрази на нашето възприятие на цветовете, но също така и сезоните. Повече за това ще научите скоро в delo.bg! Ако статията Ви е била интересна, може да прочетете още: Кой е любимият цвят на далтонистите? и Какви сме според цветовете, които предпочитаме?

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg