Бразилия – да живееш футбол (част 3)

0

В Бразилия футболистите са над 30 милиона, но едва малка част от тях – 28 000 се занимават професионално с най-популярната игра в света. По-голямата част от тях играят на терена за минималната работна заплата, която е близо 230 евро.

Бедността е навсякъде в Бразилия. В голямата южноамериканска държава през последните години е много интересно социалното развитие – милиони хора вече не са сериозно бедни, измъкнаха се неусетно и вече представляват ниските нива на т.нар. средна класа. Децата в страната са едни от най-много изстрадалите. Повечето от тях – 80 на сто от семействата им нямат никакви средства, с които да ги изпратят на училище. И още нещо, което също е доста неприятно – техните майки и бащи също не са посещавали училище. Футболът за хиляди момчета е може би единственият вариант за малко по-добър живот.

Бразилия

Ролята, която бедността играе за оформянето на футболната култура в Бразилия – повечето искат да станат известни покрай футбола и да изкарват пари от него. Желанието и конкуренцията на масите поддържа равнището на играта в Бразилия на високо ниво – доста малчугани гонят една футболна топка. Точно по този начин се появяват на световната футболна сцена играчи като Ромарио, Неймар, Роналдо… и това е неизбежно.

Ненавършило 3 години всяко бразилско момче вече знае начинът, по който да води коженото кълбо, а в първи клас вече играе футбол с връстниците си където може – на пустеещ участък в големия град, на поляна в джунглата, на плажа или на пасището – дори заспива, прегърналo топката. Футболът е смятан за най-лесният билет към успеха и към славата, за ниво, за престиж, за добър живот.

Щом всяко момче види как Роналдиньо прибира 28 милиона евро всяка година, се амбицира да се превърне в по-добър от него, целите му вече са доста високи и посвещението му на великата игра става тотално! Във всяко малко градче, дори и в най-отдалечената провинция ще намерите момче, чийто съученик е играл заедно с някоя от днешните звезди на терена, като Роналдо, например. И тук става въпрос за жива реалност, а не за голи мечти. Ненаситността за бързи успехи не може обаче да обясни лекотата и изобретателността, които бразилците демонстрират на терена.

Бразилия

Всеки малък бразилец подхващайки топката от невръстна възраст съумява да играе зашеметяваш футбол като порасне. Футбол по бразилски, футбол, който превръща зеления килим в арена на истинска фиеста. Фиеста, кято само бразилците могат да спретват с една единствена мечта – да бъдеш следващия Роналдиньо.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg