Андон Николов – Българският Херкулес

0

Андон Николов е роден на 15 юни 1951г. в София в бедно работническо семейство. Родителите му работят в ТКЗС, а по-късно баща му започва работа в печатница. Справя се зле в училище, определено не е любимец на учителите заради чепатия си характер. Учителят му по физическо го изпраща в ЦСКА, за да може непослушният Андон да се занимава със спорт. По това време Андон е на 16-годишна възраст – твърде голяма възраст за начало на спортна кариера, поради тази причина треньорите в ЦСКА не му позволяват да се занимава с лека атлетика, но го насочват към щангите. Така започва една велика кариера!

Андонн

От самото начало той показва, че има перфектни заложби! На първата тренировка успява да изтласка 100 кг над главата си. Спортът влия добре на младежа и неговата дисциплина – преподавателите са доволни от Андон, а успехът му се подобрява. Николов взима участия на няколко турнира, в които се представя добре и попада в полезрението на Иван Абаджиев, който го взима в своя първи отбор.

Проблемите в живота на Андон не свършат – националът завършва средното си образование, но няма пари да се издържа. Притиснат от безпаричието му се налага да работи в хладилния завод през нощта, а през деня да тренира. Споделя, че често няма какво да яде и в менюто му не присъства дори хляб. Налага му се понякога да спи в залата, защото няма 4 стотинки, за да се прибере с трамвая, въпреки всички тези трудности и липсата на редовен сън, Андон се труди повече от другите, остава след съотборниците си в залата, и резултатите не закъсняват. Заради големите натоварвания и липсата на възстановяване започват да се появяват травми в колената, но дори това не спира младия българин!

Трудът  и хилядите часове в залата се отплащат на младока – на европейското първенство в Констанца през 1972 г. Николов се добира до третото място при 90-килограмовите. Заради деветте си успешни опита на европейското Андон получава покана за участие на Олимпийските игри в Мюнхен.

Представянето ни на Олимпиадата е блестящо. Печелим златни и сребърни медали – Нораир Нуркиян и Йордан Биков завоюват злато, а със сребро си тръгва Младен Кучев.

Андон 2

Идва и моментът да излезе Андон Николов. Никой не очаква от Андон да направи, каквото и да било, според широката общественост младият българин попада случайно в националния отбор.

Регерт прави няколко неуспешни опита и така в битката за златото остават двамата наши състезатели – Николов и Атанас Шопов. След дълга и оспорвана надпревара със златото си тръгва Андон Николов.

Българинът изобщо не се радва на успеха си. Едва, когато се връща в България, разбира какво е направил. Ето какво казва самият той:
„Никога не бях виждал толкова много хора, събрани на едно място. Никога не бях виждал накуп толкова много признателност, събрана в хиляди човешки очи. Аз съм корав и суров, детството ми беше такова, то ме направи такъв, но тогава на летище София се разплаках. Без да се крия и без да ме е срам.“

Следва продължение ..

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg