За здрави зъби – не яжте много плодове

0

плодовеОще от най-ранна възраст всички постоянно чуваме, че плодовете са полезни за нашето и здраве и трябва да присъстват ежедневно в менюто ни. Оказва се обаче, че ако в едно отношение са полезни, то има и вреда от тях, ако ги ядем в големи количества. Или поне такова е мнението на британски стоматолози, според които плодовете не са добри приятели на зъбите и дори са опасни за тях.

Този извод е направен след проведена анкета, в която са участвали над 450 стоматолози и други специалисти в сферата на денталната медицина.

При отчитането на резултатите от анкетата е станало ясно, че четирима от всеки пет души са предупредили за вредата от плодовете. Тя се изразява в това, че яденето им помага за разрушаване на зъбите, а така също допринася за ерозия на зъбния емайл и за появата на зъбна плака. Много голяма част от анкетираните специалисти споделят мнението, че ябълките са полезни за здравето, но отбелязват също, че тя е вредна за зъбите – толкова, колкото са вредни захарните изделия например.

плодовеДруга част от специалистите участвали в анкетата, отправят подобно предупреждение и относно плодовия сок. Според тях той е сред основните причинители за появата на проблеми със зъбите и венците.

Стоматолозите са посочили също и чипса като храна, която не е полезна за зъбите. Преди време, в Стоматологичния институт към Кралския колеж в Лондон проведе подобно изследване, което показа, че плодовете и газираните напитки влияят еднакво зле на зъбите. Разбира се, причините за болните зъби и венци далеч не се крият само в храната, която консумираме ежедневно.

Според друга анкета, проведена през 2009 година, 23 % от възрастните хора, мият зъбите си само по веднъж на ден, което не е достатъчно, за да бъдат те здрави.

Стоматолозите предупреждават също, че голяма част от хората, дори да мият зъбите си по два пъти в деня, на практика не успяват да го направят качествено и да ги почистят добре. А остатъците от храна по недобре почистените зъби, са рисков фактор за появата на болести на зъбите и венците.

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg