Откриха защо обичаме люто и горчиво

0

Сигурно сте забелязали как някои хора обичат твърде пикантната храна и постоянно добавят подправки към нея, част от които доста люти. Други пък, също като мен, не понасят нищо люто и категорично го избягват. Хората няма еднакви вкусови предпочитания и това е ясно за всички. Защо обаче е така?

люто и горчивоПричината се крие в папилите – това са малките издатини по нашия език. Те определят вкуса ни, защото върху повечето от тях се намират вкусовите луковици, в които пък са разположени вкусовите ни рецептори. При някои хора, броят на папилите е по-голям, поради което те имат свръхчувствителен вкус. Такива хора не обичат пикантните храни и много често добавят към своето кафе сметана, за да омекотят вкуса му.

Съвсем на другия полюс са хората, при които броят на папилите е по-малък и поради това вкусът им е слабо чувствителен. Тези хора, например обичат силно пикантни и люти храни. И тъй като човешкият организъм е сложен, причината за това не е само една – т.е. не само папилите са виновни за нашите вкусови предпочитания. Те се определят също и от способността на вкусовите луковици да разпознават молекулите с различните вкусове.

люто и горчивоЧовекът може да разпознава общо 5 вкуса – горчиво, кисело, сладко, солено и умами (вкус, който се предизвиква от глутаминовата киселина). Независимо от това, че всеки човек може да разпознава тези вкусове, комбинацията от вещества, които определят вкуса за конкретен индивид, е специфична и варира при различните хора. Хората имат от 20 до 40 гена, които отговарят само за вкусовите рецептори за горчиво. Това е причината и за различната степен на чувствителност по отношение на горчивото, която всъщност би могла да е резултат от еволюцията в различните части на света.

Следващият пример е показателен: тъй като повечето отровни растения обикновено са горчиви на вкус, номадските групи, които използват множество растения, постепенно в процеса на еволюция са развили и повече рецептори за горчиво. Обратно на тях, хората от райони, в които има малария, обикновено са по-нечувствителни към някои горчиви съставки, като става дума по-специално за съставките, в които има цианид. Според учените, ако цианидът се приема в наистина минимални дози, той може да унищожи паразитите, които предизвикват малария, без обаче да навреди на организма на заразения човек.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg