Защо Ви е имидж консултант и кога е добре да ползвате услугите му?

0

Българинът, то се знае, е специалист по всичко. Сам си поправя колата, ремонтира си жилището, пералнята, печката, бойлера, пие си домашно приготвено вино и ракия, напоследък дори се лекува сам (в тайна завера с местната аптекарка). Какво да се прави, такъв ни е живота – от една страна някои услуги са недостижими финансово за джоба ни, от друга – да приложиш на практика приказката за неволята е генетичен дар, с който се гордеем, пак по нашенски. В цивилизования свят обаче, хората са далеч по-глупави и когато нещо им се развали, съвсем нелогично прибягват до услугите на специалисти.

имидж консултантПрез последните десетилетия (края на миналия век) в същия този цивилизован свят се появи и утвърди една нова услуга, която създаде цяла професионална гилдия от т.нар. имидж консултанти. Причината е повече от ясна – наложилото се разбиране за ролята на добрия имидж в професионалното развитие, в личностното утвърждаване, изобщо всички онези компоненти, които съставляват понятието успешен. Сиреч професионални съвети за това как да изглеждаме и да се държим професионално. То българинът и с тези тънкости е наясно, но за онези, които имат тайни подозрения, че това далеч не е така, са следващите няколко насочващи щрихи.

Защо ни е необходим имидж консултант и кога е добре да се възползваме от неговите услуги?

(по-скоро от нейните, по-голямата част всъщност са дами)

Имиджът е менталната представа, която се създава за определен човек или организация. Обичайно тази представа се основава на външния вид, начина, по който говорим и се държим. Имиджът ни следва навсякъде, не само в офиса, според него ни посрещат, а е вероятно пак според него и да ни изпратят (горе-долу като в нашенската поговорка). Пробвайте да се облечете като клошар или поне като хамалин и да нахлуете в някой засукан бутик. Особено ако е оборудван с охрана… На другия ден се появете пак, този път да речем, в най-скъпия си костюм.

За начина, по който изглеждате или се държите, може да получите съвети от специалисти, които за това са специалисти, защото са усвоили триковете, защото имат опита, защото имат око за тези работи. Бъдете сигурни – информацията за на пръв поглед елементарни детайли е огромна и едва ли ще Ви стигне времето (ако сте професионалист в своята дейност) да я четете, следите и прилагате върху себе си.

имидж консултант

Имидж консултантът може да се погрижи да намерите своите цветове. Това е палитра от нюанси, която е индивидуална за всеки един от нас според естествения натюрел. Когато започнете да се обличате в успешните си цветове, ще се почувствате по-уверени и по-лесно ще налагате мнението си. Същото важи и за обличането според индивидуалните телесни особености. Имате възголям ханш или наедряло коремче, прекалено малък или голям бюст, твърде къси крака или натрапващи се глезени – специалистът ще ви посъветва за правилната кройка. Отново на имидж консултанта може да се доверите относно грижата за косата или кожата, обикновено той разполага със списък от проверени салони за красота, следи новостите в козметичния бранш. Не е никак задължително да следвате модните тенденции – приемете го дори като липса на въображение. Необходимо е единствено да сте наясно със собствения си стил, който до голяма степен зависи от средата, в която живеете и работите.

имидж консултант

Как говорите и как жестикулирате е от особена важност не само в бизнес обществото и в публичното пространство. Вярно е, че тези елементи от имиджа са водещи за политици, общественици, адвокати (и други професионални лъжци). Човек, който има някакви интелектуални претенции към себе си, няма как да не държи да се изразява добре във всяка една социална ситуация. Обноските или така нареченият етикет, са също част от ресора на имидж консултирането. Някои професионалисти са се специализирали именно в тази област.

имидж консултантКак да се изгради гардероб, пред който като застанете сутрин да не си казвате ”Няма какво да облека!”. Да, и тук има правила и трикове за безболезнена промяна. Правилен анализ на дрехите и аксесоарите, правилен подбор според пропорциите и окраската Ви, правилна подредба (!) и дори правилна поддръжка на облеклото – нищо от това не е за подценяване. Ако пък сте затрупани с работни ангажименти (дай боже!), имидж консултантът ще напазарува нужната ви дрешка. Не че пречи да се пошляете из мола заедно. Професионалистът в този случай ще Ви е по-полезен от русата Ви дружка, окото му е професионално и безпогрешно. Естествено, първо не е зле да се уверите, че купуването на „парцалки” се нарича инвестиция, защото си е инвестиция.

имидж консултантГоре-долу това е „профито” на имидж консултантите. За щастие, вече се срещат и по нашите географски ширини. Някои даже ги дават и по „телевизора”.

А Вие, ако погледнете в огледалото и видите размазана картинка, не викайте телевизионен техник. Той ще поправи само пералнята, миялната, бойлера, печката…

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg