Защо мъжете с бради са сексисти?

0

Брадатите мъже в по-голямата си част се придържат към недоброжелателни сексистки възгледи по отношение на жените, установиха учени от Австралия. Резултатите от изследването си те са публикували в сп. Archives of Sexual Behaviour.

В изследването си учените са анкетирали повече от 500 мъже на възраст от 18 до 72 години. Те са били разделени на категории според степента на лицевото им окосмяване. Учените са се интересували от сексистките изказвания на мъжете, които са били класифицирани като доброжелателни и недоброжелателни.

мъже с бради, сексисти, бъж, брада

Всеки 7 на 10 мъже, участвали в анкетата, са имали брада с различна дължина. Повечето от тези представители на силния пол са се оказали привърженици на недоброжелателните сексистки възгледи по отношение на жените. Към тях са се отнасяли остарялото оскърбително и патриархално отношение към жените, за които мъжът е основният авторитет.

мъже с бради, сексисти, бъж, брадаПривържениците на доброжелателния сексизъм са се оказали по-малко. Според учените в този случай мъжете пускат жената да мине първа и й държат отворена вратата, отстъпват й място в обществения транспорт. А при около една трета от анкетираните мъже не са били открити никакви прояви на сексизъм.

Учените предполагат, че сексизмът на мъжете с обилна растителност на лицето може би е свързан с възприемането на брадата като символ на мъжественост и доминиране. Привържениците на патриархалните възгледи чрез брадите са склонни да поддържат представата за своето превъзходство.

И още за мъжете с бради:

Мъжете с бради по-често крадат, изневеряват и влизат в боеве,

В мъжките бради има повече бактерии от тоалетните чинии

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg