За какво помага чаша сок от червени боровинки

0

Сокът от червени боровинки намалява риска от сърдечносъдови болести, защото е богат на полифеноли, като ефектът се усеща още на следващия ден, съобщи Медикъл дейли.
Предпазен ефект се постига с две чаши сок от червени боровинки, направен от подсладен концентрат.

Кардиолози от университета на Дюселдорф са решили да изследват ефекта на сока от червени боровинки върху кръвоносните съдове именно заради голямото му богатство на полифеноли. Те са изпробвали различни концентрации и количества с 10 здрави мъже на възраст от 18 до 40 години. Концентрацията на сока варирала от 1 до 117 процента. За да проследят действието му, учените правили изследвания на участниците в началото на експеримента и след един, два, четири, шест, осем часа.

Сокът от червени боровинки подобрявал постоянно кръвоснабдяването, състоянието на артериите и кръвното налягане на доброволците през следващите 24 часа. Ефикасни били всички използвани концентрати, купени от търговската мрежа, направени с 25 до 27 процента сок от боровинки.

Заради подобряването на циркулацията на кръвта, учените са убедени, че сокът от червени боровинки предпазва от атеросклероза, която се дължи на натрупване на плаки в артериите.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg