Яжте риба срещу ревматоиден артрит

0

Хапването на риба поне два пъти в седмицата намалява значително отоците и болките, които са свързани с ревматоиден артрит. Това показват данните от изследване, публикувани в Arthritis Care & Research.

Предишни изследвания показаха благотворния ефект от приема на добавки рибено масло върху симптомите на ревматоиден артрит, но малко неща се знаеха за ефекта от консумацията на риба, съдържаща омега-3 мастни киселини.

яжте риба срещу артрит„Искахме да проверим дали ефектът от консумацията на риба ще е сходен с този от приема на добавки омега-3 мастни киселини. Обикновено количеството омега-3 мастни киселини в рибата е по-малко в сравнение с дозата им, която се приема в рамките на изследвания“ – 

заяви ръководителката на изследването Сара Тедеши от болницата „Бригам енд уиминс“ в Бостън.

риба, солта, морски дарове

Изследването обхванало 176 участници, засегнати от ревматоиден артрит.

Повечето от тях са жени. Участниците увеличили консумираното ежеседмично от тях количество риба и симптомите на заболяването намалели.

яжте риба срещу артрит„Макар че това само по себе си не е новост и че става въпрос за малко изследване, резултатите от него показват, че онова, което човек консумира, е толкова важно, колкото лекарствата, които приема“ –

отбеляза Хоуман Дейниш от болницата „Маунт Синай“.

В рамките на изследването повечето участници приемали лекарства, за да намалят възпаленията, да потиснат симптомите на заболяването и да предотвратят продължителното увреждане на ставите. Било взето под внимание дали става въпрос за консумация на печена риба, риба на пара, риба на скара или на сурова риба – сашими, суши. Консумация на пържена риба не била предвидена.

риба, никулден, коледа, омега-3,

Определени били три категории, свързани с честотата на консумацията –

никога или по-малко от веднъж месечно;
между веднъж месечно и по-малко от веднъж седмично;
два и повече пъти седмично.

Всеки пети от участниците или изобщо не консумирал риба, или го правел по-малко от веднъж месечно, докато 18 на сто похапвали риба повече от два пъти седмично. Онези, които най-често консумирали риба, имали по-малко болки и отоци в сравнение с участниците, които слагали риба на трапезата си по-малко от веднъж месечно.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg