Кое е най-подходящото време за кафе и кой коктейл облекчава сенната хрема

0

Ако четете това, значи и Вие харесвате да се будите с чаша кафе. За Ваше съжаление, не това е най-подходящото време за иначе ободряващата черна напитка.

кафе и джин тоникИскате ли да повишите своята работоспособност и да сте тонизирани, то най-добрият часови диапазон, в който може да се наслаждавате на кафето, е от 10.00 до 12.00 часа преди обед. Това съветва диетоложката Линди Коен (на снимката).

Австралийката твърди, че ободряващият ефект на кафето е в пряка зависимост от равнището на кортизола в човешкия организъм. В тази връзка, колкото по-високо е нивото на хормона, толкова по-нищожен е ефектът на ароматната напитка.

Линди Коен съветва кафето след 14.00 часа да бъде заменено с чай, по възможност билков. Съветът й е дневната доза кофеиново кафе да не бъде повече от 400 мл., което е равно приблизително на две чаши.

Поне шест часа преди сън не трябва да се пие кафе или кофеинови напитки,

за да може да се насладим на една спокойна нощ, казва още Линди Коен.

кафе

Междувременно, специалисти от лондонския Импириъл колидж доказаха коя е лятната напитка, справяща се със сенните хреми. Този проблем може да съсипе красотата и волността на най-топлия сезон на доста хора. Знаете, че лятото е времето, в което навън „върлуват“ опасните за здравето полени.

За да не се влоши Вашето състояние и за да не избягвате продължителния престой на открито в тези дълги летни вечери, изследователите съветват хората с подобен алергичен проблем да си поръчват… джин тоник – един от най-освежаващите коктейли в сезона на свалките и дългите залези.

Данните от горещото изследване показват, че

алкохолната напитка с вкус на хвойна и газираната напитка с хинин могат да облекчат гарантирано неприятните симптоми на сенна хрема.

джин тоникИзненадващо е за всички това откритие, защото обикновено консумацията на спиртни напитки влошава хроничните алергии. Учените обясняват, че лечебната сила на този коктейл се дължи на сулфитите и хистамина – два водещи химикала, които алкохолът съдържа. Т.нар. „дуо“ се открива често и в напитки като бира и червено вино. Това е и причината лекарите да препоръчват на хората със сенна хрема да ги избягват.

Джинът почти не съдържа сулфити заради дестилацията му, а безцветните спиртни напитки като цяло имат занижено съдържание на хистамин.

И все пак, откритието не трябва да бъде причина страдащите от това алергично заболяване да се наливат до безпаметност с коктейла джин тоник. Едно е сигурно: алкохолният микс няма да ги излекува, но пък чашка-две със сигурност ще облекчат симптомите, които в повечето случаи вгорчават живота им.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg