Водка от мляко

0

Новият хит на щандовете за алкохол в супермаркетите на Великобритания се нарича Black Cowводка от чисто краве мляко! Високоградусовото питие се произвежда от суровина, добита от 250 крави, които са отглеждани на воля в югозападна Англия. И въпреки че и у нас има производител на ракия от мляко, за която продължава да чака патент, водката „Черна крава“ е единствената в в целия свят, която е съставена само от мляко.

водка от мляко

Джейсън Барбър, производител на водка от мляко „Black Cow“

Изобретена е от фермер – стопанинът на кравите, които пасат по крайбрежието на Западен Дорсет. Джейсън Барбър е бил вдъхновен за направата на огнената течност от желанието си за „диверсификация на млякото и сериозен интерес“ към този вид алкохол. Джейсън Барбър, за разлика от Кръстьо Катинов – панагюрецът-производител на бутикови количества ракия от мляко в собствената си ферма в Средна гора, разкрива технологията по приготвяне на водката Black Cow.

Като за начало трябва млякото да се пресече, след това се разделят суроватката от изварата, от която се приготвя друг деликатес – истинско домашно сирене. Основният компонент за водката от мляко – млечната суроватка ферментира и се преобразува в течност, близка по консистенцията на бирата, благодарение на специална закваска. С нея захарите в млякото се трансформират в алкохол. Млечната бира минава процес на дестилация, след което е готова за смесване.

водка от мляко

Водката „Черна крава“ е тройно дестилирана, преди да бъде налята в бутилките за пазара на дребно.

водка от млякоАлкохолът, по който е луднала вече цяла Великобритания има изключително мек вкус, което прави водката доста пивка. Преди да предприеме производството на уникалната млечна водка, от същото мляко предприемчивият фермер Джейсън Барбър е произвеждал сирене „Чедар“ по традиционна рецепта от преди 182 години.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg