Внимание! В тези храни има антифриз, не ги яжте

0

Първата асоциация, която правите, щом чуете за антифриз, е, течността, която наливате в казанчето под предния капак на колата като охладителна смес за автомобилния двигател. И през ум не Ви е минавало, че би могло да има връзка между това токсично вещество и някои хранителни продукти, които слагаме на трапезата, нали? А знаете ли, че

антифризът и пържените картофи например, имат общ „знаменател“?

Ако си мислите, че това са пълни небивалици, то бъдете наясно, че и двете съдържат една и съща съставка – пропиленгликол.

храни с пропиленгликол

Пропиленгликолът е „анти“ в „антифриз“ – той прави същото в храната, козметиката и медицината, което прави за автомобила ви – запазва влагата, като предотвратява замръзването.

Според Агенцията за контрол на храните и лекарства в САЩ (FDA) и Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC), минимални количества от химикала не са опасни за здравето на хората. Ето защо, може да откриете пропиленгликол във всички видове продукти – от пържени картофи, през студен чай, сладолед, та до лекарства срещу тревожност и козметика. Но за разлика от САЩ, в редица европейски държави е забранено да се използва пропиленгликола в производството на храни.

Има ли нещо, което хората по света, консумирайки някои храни от САЩ, а и самите американци, не знаят?

Оказва се, че има много неща, които американското правителство не иска да се разбира от масите.

Според доклад на CDC за пропиленгликола, той не предизвиква сериозни опасения за здравето. И все пак, в същия доклад се казва, че:

„Няма открити проучвания, които да доказват какъв е ефектът от веществото върху белите дробове, сърцето, стомаха, мускулите, костите, черния дроб, бъбреците, жлезите с вътрешна секреция, кожата и очите.“

Това всъщност доказва, че не е имало много изследвания за това как този химикал оказва влияние върху нашето здраве. Е, как от CDC са категорични тогава, че е безопасно да се използва пропиленгликолът в хранителните продукти?

Има толкова неща, които не знаем за това химично вещество и неговите негативни ефекти върху организма ни.

опасните бейби морковиБейби морковите бавно ни убиват! Ето и ужасяващата причина за това

 

Отрицателни ефекти на пропиленгликола върху човешкото здраве

Уврежда бъбреците и черния дроб

Пропиленгликолът може да се намери в редица медикаменти, сред които и лекарството за тревожност Lorazepam. Според изследователите, хора, които използват дългосрочно това лекарство, могат да получат бъбречна недостатъчност. С течение на времето жизненоважни органи, каквито са бъбреците, спират да функционират нормално. Изследвания също така показват, че пропиленгликолът може да бъде опасен за хора с чернодробни проблеми.

Вредно е за бебета и деца

Казват, че пропиленгликолът е безопасен за човешкото здраве, тъй като човешкото тяло го преработва бързо и той не остава в нашия организъм достатъчно дълго, за да се го увреди. Което не е съвсем вярно.

Възрастните преработват и изхвърлят пропиленгликола доста бързо, но въпреки това той оставя поражения върху органите, преди да бъде изхвърлен от тялото. Опасността е в пъти по-голяма при кърмачета и деца, чиито тела не могат толкова бързо да преработят веществото.

Може да причини алергични реакции

Пропиленгликолът може да се открие в кортикостероидите. Според проучване, това може да доведе до „често неясна причина за алергичен дерматит“. С други думи, алергичната кожна реакция от някое лекарство, може да е от съдържащия се в него пропиленгликол.

Може да причини психично заболяване

Течността на електронната цигара също съдържа тази опасна субстанция. Учените предупреждават хората, които употребяват този вид цигари да бъдат внимателни с използването им. Употребата на пропиленгликол е свързан и редица психически проблеми, сред които:

хиперактивност
поведенчески промени
депресия
атаксия (в екстремни случаи)

Как да избягваме употребата на пропиленгликол?

Не е толкова лесно да стоим далеч от химикала, защото е навсякъде около нас. Търсенето на пропиленгликол на етикета не е достатъчно, защото той може да е „скрит“ с тези имена:

Пропан-1,2-диол
E1520
А-пропилен гликол
1,2-дихидроксипропан
Метилен етилен гликол

Небалансираното хранене може да изостри симптомите на депресия. Вече е ясно, че промени в диетата могат да облекчат това състояние.Връзката хранене – депресия (коварните Е-та)

 

Когато купувате някои от изброените по-долу продукти, уверете се, че те не съдържат нито една от гореспоменатите съставки.

храни:

Салатен дресинг
сода
Замразен десерт
Ароматизирано кафе

козметика:

шампоани
душ гел
кремове за тяло и ръце
дезодоранти
бебешки кърпички

Консултирайте се и с Вашия лекар за всички медикаменти, които приемате, ако съдържат това опасно вещество. Избягвайте продукти със съдържание на пропиленгликол, ако искате да сте здрави!

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg