Защо се целуваме със затворени очи?

0

Всеки 6 юли отбелязваме Деня на целувката. Запитвали ли сте се защо затваряте очите си по време на целувка? Психолози от Лондонския университет са го направили. Според проучване, направено от британските учени, това се дължи изцяло на мозъка ни. Сивото вещество, което съдържаме, избягва да се натоварва с допълнителна визуална информация, когато обработва докосването на устните ни с тези на любимия човек, твърдят от екипа на Сандра Мърфи и Поли Долтън. Остава отворен въпросът

дали една целувка е романтична, ако очите ни останат отворени широко.

целувка

На учените им се е наложило да поставят задачи с различна степен на трудност. Те направили опити с доброволци, измервайки реакциите им при допир на ръцете преди да пристъпят към тестовете с целувката.

Резултатите показват вибрации по ръцете, но слаби. Участниците в изследването останали по-малко рецептивни на чувството на допир, когато очите им били натоварени с повече работа. Всеизвестен факт е, че при повечето дейности, хората имат тенденция да се насочват към осезанието.

celuvane

Експериментът все пак е показал на екипа, че при извършването на физически дейности, включващи чувството за допир, като секса, танцуването и дори целуването, хората са склонни да се фокусират върху осезанието. Т.е. не се разсейват с визуална информация и не се налага да бъдат с отворени очи. Според учените, това е навик, който много трудно би се променил, тъй като датира от хилядолетия.

И още любопитни факти за целувката:

целувкаВидът на връзката зависи от наклона на главата при целувка

 

целувкаЦелувките на Вашето куче са полезни и лечебни

 

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg